Gefrustreerd

Iedereen weet dat een succesvolle vrouw een omgeving nodig heeft die haar ervoor behoedt het niet te hoog in de bol te krijgen. Ik bevond me zondagmiddag op de verjaardag van een bevriend schrijfster. Haar laatste roman was een enorm succes: overal vijf sterren, juichende lezers, herdruk op herdruk. Zoveel geluk kan een mens niet ongestraft ten deel vallen, dus kwam er na de eerste lovende recensie ook meteen online gezeur.

„Ik noem hem maar mijn geheime aanbidder”, zei ze over de man die haar roman op social media bij herhaling afkraakt. We pakten zijn Twitteraccount erbij, waar hij net weer had rondgebazuind dat ze een schrijver van niks was. Eronder complimenteerde een clubje mannelijke medetwitteraars hem met zijn uitstekende mening. Inhoudelijke argumenten werden niet gegeven, maar de kern was dat alles wat een kut heeft, niet deugt. „Vrouwen kunnen ubberhapt niet schrijven”, stond er.

We lazen elkaar de tweets hardop voor en al gauw ging het gehele verjaardagsgezelschap, mannen en vrouwen, los op de haters. Een vriend riep: „Volgens mij staan ze gewoon droog.” Een ander zei: „Ze hebben geen Twitter maar kamfer nodig.” Uiteindelijk was de hele woonkamer het erover eens dat deze twittermannen seksueel gefrustreerd waren.

‘Vrouwen kunnen ubberhapt niet schrijven’

Ik kreeg ondertussen last van een zeurende pijn achter mijn linkeroor. Ik wist dat het mijn Japie Krekel was die met zijn parapluutje tegen mijn hoofd sloeg. „Zeg iets!” piepte hij. „Zeg iets!” De gehele woonkamer, vol mensen die zich over het algemeen genuanceerd uitlaten, zag dat een auteur op basis van haar geslacht werd afgekraakt. Ze vonden dit echter geen seksisme, maar een teken van seksuele frustratie.

Nu sluit ik niet uit dat deze twitteraars vrouwen afkraken uit genitale onvrede, maar uit hun reacties kwam duidelijk naar voren dat ze het werk van vrouwen bij voorbaat al haten. In plaats van die haat aan te kaarten, maakte het gezelschap waarin ik me bevond alleen maar grapjes over de seksloze leefomstandigheden van de twitteraars. Ogenschijnlijk haalden ze zo de angel uit de situatie, terwijl hij gewoon bleef zitten waar hij al jaren zat, sterker nog: ze duwden hem er zo nog iets dieper in.

Als iemand openlijk zegt dat vrouwen minder zijn dan mannen, spreek ze dan daarop aan, in plaats van het spelletje mee te spelen. Grappen maken kan altijd nog, als het leven voor vrouwen net zo leuk is geworden als voor mannen.

    • Ellen Deckwitz