Groninger die zich liet uitkopen na schade leeft nu als dakloze

Erik Mensen keek maandag toe hoe zijn oude huis in Stedum gesloopt werd. De voorgevel werd platgegooid, deze dinsdag volgt het achterhuis. Foto Kees van de Veen

Een gedupeerde Groninger die vanwege de gasbevingen zijn koophuis uit moest, leeft nu dakloos op straat. Hij overnacht in de crisisopvang, zonder uitzicht op een huurwoning. Betrokken instanties zijn op de hoogte van zijn „schrijnende en complexe schadedossier” maar zeggen niks meer voor hem te kunnen doen omdat er geen bevingsschade meer is.

Het gaat om zzp’er Erik Mensen (45). Zijn huis in Stedum werd onherstelbaar beschadigd door de gaswinning. Afgelopen februari werd hij door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) uitgekocht voor een bedrag van 70.000 euro – 1.000 euro boven WOZ-waarde. Dat was net genoeg om de hypotheek af te lossen, vertelt Mensen die NRC zelf benaderde in de hoop zijn uitzichtloze situatie te doorbreken.

De voormalige kleermakerswoning uit 1905 in Stedum gaat deze week tegen de vlakte. Er zijn tot nu toe elf door de NAM aangekochte huizen in het bevingsgebied gesloopt, schrijft de gaswinner op de eigen website. In totaal heeft het mijnbouwbedrijf 52 Groningse panden met bevingsschade opgekocht, de meeste staan in Loppersum (21) en Eemsmond (10). Acht van deze huizen worden gebruikt voor testen.

Uit het oogpunt van privacy kunnen betrokken gemeenten en instanties inhoudelijk niet ingaan op het verhaal van Erik Mensen. Maar ze zijn het erover eens dat dit niet kan, reageren hun woordvoerders. De Commissie Bijzondere Situaties gaat nu toch op zoek naar een huurhuis voor Erik Mensen. „Hoewel het dossier buiten onze werkopdracht valt, voelen we ons wel verantwoordelijk”, verklaart een woordvoerder.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij „neemt afstand” van het door Erik Mensen „geschetste beeld” maar is „zich ervan bewust dat dit soort complexe schadedossiers te lang duren en een grote weerslag kunnen hebben op de bewoner. Dat betreuren we zeer.”