Facebook worstelt met het nieuws

Marc Hijink bespreekt de laatste ontwikkelingen in tech.

Al haalden 9,5 miljoen andere Nederlandse Facebookgebruikers er hun schouders over op, zo’n 40.000 likes waren voldoende om een Facebookpagina voor de Sylvana Simons Uitzwaaidag tot landelijk nieuws te bombarderen. Het ging over Simons’ betrokkenheid bij politieke partij DENK, voor het geval u het gemist had.

We zwemmen we van trend naar trend, een school piranha’s gevoed door Facebooks algoritmes. Zodra de eerste vis heeft gebeten volgt een bloederige feeding frenzy en wordt het onderwerp tot op het bot afgekloven.

Het is Facebooks doel zo veel mogelijk interactie te genereren tussen gebruikers en daar advertenties bij te serveren. Waar het over gaat, maakt voor de omzet niet uit. De deelcultuur zoals Mark Zuckerberg ’m bedacht, lijdt echter aan inflatie. De 1,6 miljard leden delen minder dingen van zichzelf – de selfies verdwijnen naar Instagram en WhatsApp. Zo verandert Facebook in een doorgeefluik van andermans nieuws en mening. En dus groeit Facebooks journalistieke rol.

Niet alle ideeën zijn gelijk in Silicon Valley

Bijna de helft van de Amerikanen haalt het nieuws van Facebook, meer dan Twitter of Youtube. Andere media moeten likeable, Facebook-fähige stukken produceren willen ze publiek blijven trekken. Facebook vraagt uitgevers direct op het platform te publiceren via Instant Articles – meer hapklare Facebook-brokken. 

Lang vertrouwde Facebook op algoritmes om orde aan te brengen in de brij van nieuws, sensatiezucht, haatzaaiers en beroepsbeledigers. Maar gebeurtenissen laten zich niet altijd vertalen in een wiskundige formule. Daarom huurt Facebook journalisten in die een lijstje met Trending News samenstellen. In de VS klinkt het verwijt dat er te veel ‘liberale’ invloeden in de nieuwsselectie doordringen. Facebook belooft beterschap: „We willen een platform blijven voor alle ideeën.”

Niet alle ideeën zijn gelijk in Silicon Valley. Afgelopen week bleek dat miljardair Peter Thiel, prominent Facebookbestuurslid, roddelsite Gawker probeert kapot te maken. Gawker onthulde in 2007 dat Thiel op mannen viel. Thiel was woedend. Hij trok 10 miljoen dollar uit om andere Gawker-slachtoffers stiekem te ondersteunen in hun claims. Onder wie Hulk Hogan, de worstelende snor die tegenstanders vermorzelt met een elbow drop of eye poke. Gawker publiceerde een seksvideo van Hogen, die was gemaakt voor privégebruik. Hulk kreeg 140 miljoen dollar schadevergoeding toegewezen.

Nog een paar van die claims en Gawker is vermorzeld. Peter Thiels wraak zal zoet zijn. De techmiljardair die een nieuwsmedium om zeep helpt: leuk voor het lijstje trending news op Facebook.