‘Etnisch profileren door politie gebeurt, maar niet structureel’

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) vindt excuses politie voor onterechte staandehouding rapper Typhoon “op zijn plaats”.

Van der Steur schudt dinsdag de hand van een politieagent tijdens een protestactie op het Buitenhof in Den Haag.
Van der Steur schudt dinsdag de hand van een politieagent tijdens een protestactie op het Buitenhof in Den Haag. Foto ANP / Martijn Beekman

Etnisch profileren door politieagenten komt voor, maar dat betekent niet dat dit een structureel probleem is. Dat zei minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) dinsdag in de Tweede Kamer in reactie op het staande houden van rapper Typhoon. Deze rapper werd maandagmiddag in Zwolle gedwongen zijn auto langs de kant van de weg te zetten. De politie deed dat om de combinatie van zijn dure auto en zijn huidskleur.

Na het incident kreeg Glenn de Randamie, die optreedt onder de artiestennaam Typhoon, van de Zwolse politie te horen dat zijn auto, een Mitsubishi Outlander, niet ‘matchte’ met zijn profiel. De Randamie is van Surinaamse afkomst. Typhoons schreef op foto-app Instagram dat agenten hem dit al veel vaker als reden voor een politiecontrole gaven. De Zwolse politie gaf na het incident toe in een persverklaring toe dat agenten hem controleerden “omdat ze de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden” en bood excuses voor het voorval aan.

Van der Steur noemde die excuses dinsdag in de Kamer “op zijn plaats”. De minister zegt dat etnisch profileren bij de politie voorkomt, “vaak onbewust, soms bewust”, terwijl dit verboden is. Van een structureel probleem is volgens Van der Steur echter geen sprake. Wel moeten incidenten als met Typhoon “zeer serieus worden genomen”. Van der Steur is van plan de rapper te vragen of hij een rol wil spelen bij de opleiding van agenten op dit gebied:

“Misschien is hij in de gelegenheid om een videoboodschap op te nemen vanuit zijn eigen ervaring, voor het hele korps, als onderdeel van de opleiding. Zodat politiemensen kunnen ervaren wat hem is overkomen en wat dat met je doet.”

Typhoon reageerde welwillend op de uitnodiging van Van der Steur, zo liet hij weten op Instagram. Hij wil helpen bij het uitbannen van etnische profilering, “mits dat op structurele wijze gaat gebeuren en niet als snelle pleister zal dienen voor een dieper liggend probleem in Nederland”.

Samsom: racisme diep in onze samenleving

PvdA-leider Diederik Samsom schreef eerder op Facebook dat hij het staan de houden van Typhoon “geen eenmalige misser van een individuele politieman” is. “Racisme en discriminatie zitten hardnekkig diep in onze samenleving”, aldus Samsom:

De korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, denkt dat de agent die Typhoon staande hield een inschattingsfout heeft gemaakt en dat er geen sprake is van structurele discriminatie. Hij zegt tegen de NOS dat agenten “in een fractie van een seconde keuzes maken”:

“Hen wordt geleerd om dit doen op basis van informatie, gedrag en soms ook kleding. Zeker niet op basis van alleen etniciteit.”