‘Goede moslim doet niet aan anticonceptie’

Moslimgezinnen zouden volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan geen voorbehoedsmiddelen moeten gebruiken. Dat zei hij maandag in een toespraak bij een culturele stichting in Istanbul die rechtstreeks op de nationale televisie werd uitgezonden. Volgens Erdogan, zelf een conservatieve moslim, druisen gezinsplanning en anticonceptie tegen de tradities van de islam in. „We zullen ons nageslacht uitbreiden. Ze spreken over gezinsplanning en geboortebeperking. Geen moslimgezin moet die benadering kiezen.”

Het Turkse staatshoofd zei dat de eerste verantwoordelijkheid op dit vlak in handen van de vrouw ligt. „Niemand dient Gods werk in de weg te staan. Moeders hebben hierbij de eerste plicht”, zei Erdogan. Eerder vergeleek de Turkse president anticonceptie al met verraad en haalde hij zich de woede van organisaties voor vrouwenrechten op de hals toen hij zei dat wat hem betreft man en vrouw niet gelijk zijn en dat vrouwen minstens drie kinderen zouden moeten baren. Ook deed hij al eens controversiële uitspraken over de ontoelaatbaarheid van abortus en overspel. Het Turkse parlement heeft in januari een onderzoekscommissie ingesteld met als doel het hoge aantal echtscheidingen terug te dringen. De commissie wil bemiddelaars aanstellen voor echtparen die willen scheiden. Ook wil ze de huwelijksgerechtigde leeftijd van meisjes verlagen van achttien naar vijftien jaar. (Reuters, AFP)