Eindhoven draagt CvdK Friesland voor als burgemeester

John Jorritsma (VVD) moet Rob van Gijzel opvolgen. Zijn benoeming moet nog formeel worden goedgekeurd.

John Jorritsma (l) krijgt als commissaris van de Koning het eerste kievitsei in Friesland overhandigd. Foto Catrinus van der Veen / ANP

John Jorritsma, op dit moment commissaris van de Koning in Friesland, moet de nieuwe burgemeester van Eindhoven worden. De voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeente maakte dinsdag bekend Jorritsma voor te dragen voor de post. De minister van Binnenlandse Zaken moet de benoeming officieel nog goedkeuren.

Twitter avatar VVD040 de Eindhovense VVD BREKEND! Nieuwe burgemeester Eindhoven: John Jorritsma, momenteel Commissaris des Konings in Fryslân! En leuk detail: hij is van VVD-huize.

Als Jorritsma benoemd wordt, heeft Eindhoven weer een burgemeester van VVD-huize. Sinds 2008 was Rob van Gijzel (PvdA) burgemeester van de Brabantse stad.

Momenteel is Jorritsma commissaris van de Koning in Friesland, een functie die hij vanaf 2008 bekleedt. Hij is zeker niet onbekend met de politiek in Brabant. Van 1997 tot en met 2002 was hij burgemeester in Cranendonck. Ook was hij gemeentesecretaris in Sint-Oedenrode en tot 1998 vier jaar lang lid van Provinciale Staten in Noord-Brabant.

‘Verbindende factor’

Over de keuze voor Jorritsma zegt de gemeenteraad volgens het Eindhovens Dagblad:

“Met deze kandidaat krijgt Eindhoven een breed georiënteerde en enthousiaste burgemeester die uitstekend in staat is Brainport Next Generation verder te ontwikkelen. Het is ook iemand die zich maximaal wil inzetten voor Eindhoven en de metropoolregio. Hij wil een verbindende factor in de stad zijn en tussen de gemeente en haar partners. Jorritsma zet daartoe zijn grote bestuurlijke ervaring en omvangrijke netwerk in.”

In december maakte Rob van Gijzel bekend zijn tweede termijn niet vol te maken. Hij zei toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Wel vertelde hij aan te blijven totdat er een opvolger benoemd was.