Een beetje belegger weet wel raad met een Brexit

Brits referendum Beleggers kunnen zich indekken tegen een Britse EU-uittreding, maar het blijft een gok.

De kansen op een Brexit volgens het Britse wedkantoor Ladbrokes op 17 mei. Foto Reuters / Toby Melville

Een ‘Brexit’ zou niet alleen voor de Europese Unie een grote politieke schok betekenen. Ook beleggers moeten op hun tellen passen: een Britse beslissing om de Unie te verlaten zal de financiële markten niet onberoerd laten. Ongewild is elke belegger nu een beetje politiek analist. Komt hij er wel of niet, die Brexit?

‘Onzekerheid’ is het woord dat steeds terugkomt in de analyses van financiële instellingen over het Britse referendum op 23 juni. Onzekerheid over de uitslag, maar ook over de economische gevolgen van een Britse keuze voor EU-uittreding.

Het is aan de economen en portefeuillehouders van banken en vermogensbeheerders om beleggingsverliezen door een Brexit-scenario te voorkomen. En wie slim is, kan aan het referendum te verdienen.

Een risico én een kans voor de belegger vormt de koers van het Britse pond. Financiële instellingen gaan er vrijwel unaniem van uit dat de Britse handel een klap zal krijgen als het Verenigd Koninkrijk wordt losgescheurd van de Europese interne markt. Dat drukt het vertrouwen in de Britse economie, en daarmee in het pond.

Sinds december, toen de kans steeg dat de Britten snel een EU-referendum zouden houden, is de koers van het pond ten opzichte van een mandje van andere valuta fors gedaald. In april, het dieptepunt, stond het Britse pond 13 procent lager dan in december. Inmiddels duiden de peilingen duidelijker op een stem voor ‘blijven in de EU’, maar het pond staat nog altijd 8 procent lager dan in december. Want uitgesloten is de Brexit geenszins.

Tegen een verdere duikvlucht van het pond kun je je als belegger indekken. ABN Amro liet klanten weten dat het „verstandig” is om zich tegen het pondrisico in te dekken, zegt ABN-valutastrateeg Georgette Boele. Dat kan onder meer via ‘putopties’, waarbij je het recht koopt om het pond voor een bepaalde prijs te verkopen, ook als de koers daar onder zakt.

Pond zwakker door onzekerheid over Brexit

Het Londense beleggingshuis Schroders verdiende juist op de val van het pond, door short te gaan, vertelt hoofdeconoom Keith Wade. Schroders deed dat vlak nadat premier Cameron in februari het referendum had uitgeroepen. De vermogensbeheerder gokte erop dat het pond verder in waarde zou dalen en verkocht het, ten gunste van andere valuta. „Het risico van een Brexit werd toen onderschat”, zegt Wade. Schroders kreeg gelijk en maakte winst, omdat de andere valuta die waren ingekocht relatief in waarde stegen.

Brexit of geen Brexit? Beleggers kijken niet alleen naar de opiniepeilingen, die gemiddeld duiden op een voorsprong van 6 procent voor ‘blijven’. De bookmakers, de wedkantoren die onder de Britten zo populair zijn, krijgen minstens evenveel aandacht. Bij de ‘bookies’ gaat ‘blijven’ duidelijk aan kop. Wie bijvoorbeeld bij SkyBet 1 pond op ‘blijven’ gokt, krijgt bij winst 1,14 pond terug. Wie 1 pond op een Brexit inzet, incasseert 4 pond als hij gelijk krijgt. De wedkantoren voorspelden de uitslagen van de laatste Britse verkiezingen beter dan de peilingen.

Maar ze kunnen het ook helemaal mis hebben. „Bijvoorbeeld laatst bij het kampioenschap voetbal van Leicester”, zegt Wade. Komt er op 23 juni een uitslag voor een Brexit, dan komen de zwarte economische scenario’s in beeld. De bank Barclays gaat bijvoorbeeld uit van een Britse recessie in 2016 en 2017, door de onzekerheid of de Britten nog wel vrij kunnen handelen met Europa.

En dan krijgt het pond een nog grotere klap, denkt Léon Cornelissen, hoofdeconoom van Robeco. „Een pondencrisis is een reëel scenario.” Hij noemt het Verenigd Koninkrijk „kwetsbaar” gezien het „idioot hoge” handelstekort van het land (7 procent van het bbp) en het forse begrotingstekort (4,4 procent).

Bij een keuze voor een Brexit zal waarschijnlijk ook de euro minder waard worden, vanwege het politieke risico dat de EU nog verder uiteenvalt. Maar, denken de meeste analisten, het pond zal meer verzwakken dan de euro omdat de Britten economisch sterker van de eurozone afhankelijk zijn dan andersom.

Mooie koopkans

Onzeker is wat de Bank of England gaat doen als de keuze op een Brexit valt. Mogelijk zal de centrale bank de rente verlagen, of zal zij staatsobligaties opkopen, om een zware recessie te voorkomen. Obligatiebelegger Pimco speelt daar nu op in door extra Britse staatsobligaties in te kopen, schrijft portefeuillebeheerder Mike Amey op zijn blog. Daarop loopt Pimco weinig risico. En bij een renteverlaging zal de prijs van die obligaties stijgen en kan Pimco cashen.

Tegelijkertijd gokt Pimco ook op een Britse keuze voor de EU, want het wil op alle scenario’s voorbereid zijn. Gokken op Brexit en gokken op ‘blijven’: het kan allebei tegelijk. Als een duidelijke meerderheid van de Britten voor de EU stemt, kunnen het pond, de aandelenprijzen en de prijzen van obligaties omhoog schieten. Bij een nipte overwinning van het ‘blijven’-kamp zal dit effect minder sterk zijn, omdat dan de onzekerheid over de toekomst van de Britten in de Unie aanhoudt.

Bedrijfsobligaties van Britse banken zijn nu heel goedkoop, schrijft Amey. Als ‘blijven’ wint, zullen de Britse banken daarvan profiteren. En bij een keuze voor een Brexit zullen de banken niet omvallen. „We zien de recente onderwaardering van Britse banken als een mooie koopkans.”