Dumoulin en Kruijswijk naar Spelen, Gesink niet

Rio was een hoofddoel voor Gesink, maar hij heeft te maken met sterke concurrentie. Dumoulin en Poels rijden ook de tijdrit.

V.l.n.r.: Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Wout Poels. Beeld KNWU

Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Wout Poels en Bauke Mollema zijn de Nederlandse mannen die voor succes moeten zorgen in het wegwielrennen tijdens de Olympische Spelen in Rio. De Nederlandse wielerbond KNWU maakte dinsdag de selectie bekend.

Van de vier komen Dumoulin en Poels naast in de wegrit op 6 augustus ook uit op de individuele tijdrit op 10 augustus. Opvallende afwezige in de selectie is Robert Gesink. De kopman van LottoNL-Jumbo had aangekondigd dat Rio dit seizoen een hoofddoel voor hem was naast de Tour de France.

Probleem voor Gesink is dat er geen renners apart voor de tijdrit ingeschreven mogen worden. Het is daarom bijvoorbeeld niet mogelijk Dumoulin alleen de tijdrit te laten rijden en niet de wegrace.

Daarnaast heeft Gesink te maken met zeer sterke concurrentie. Zeker gezien de prestaties van Kruijswijk in de afgelopen Giro d’Italia kon bondscoach Johan Lammerts bijna niet om hem heen. Wout Poels won dit jaar al voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Het zeer geaccidenteerde parcours in Rio is Poels op het lijf geschreven.

Het profiel van de wegrace.

Het profiel van de wegrace.

Tijdrijden

Dumoulin is één van de grote favorieten op de tijdrit, waarvan hij zegt dat die race zijn grootste doel van het jaar is. Maandag werd bekend dat hij de Tour rijdt als voorbereiding. Maar ook in de wegrit kan hij wellicht een rol van betekenis spelen.

Poels staat niet bekend als erkende tijdrijder. Toch bewees hij dit jaar vooruitgang te hebben geboekt in die discipline. Hij won de openingstijdrit van de Ronde van Valencia, voor onder meer wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka.