Dijsselbloem wil dat Aboutaleb zich kandideert

Dat zei de minister van Financiën bij RTL Z. Een interne strijd om het lijsttrekkerschap zou de PvdA veel publiciteit bezorgen.

Dijsselbloem en Aboutaleb op het voorjaarscongres van de PvdA. Foto Martijn Beekman/ ANP

Jeroen Dijsselbloem heeft Ahmed Aboutaleb opgeroepen de daad bij het woord te voegen. Als het aan de minister van Financiën ligt, moet de burgemeester van Rotterdam zich kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van de PvdA als hij dat ambieert, zo zei hij in gesprek met RTL Z.

Vorige week liet Aboutaleb weten open te staan voor het lijsttrekkerschap, maar alleen als de huidige leider Diederik Samsom niet mee zou doen. Dijsselbloem snapt de logica daar niet achter:

“Ik denk dat duidelijk is dat Aboutaleb de ambitie heeft de partij te trekken en daar ook idealen in wil steken. Dan is dit gewoon het moment dat kenbaar te maken. Hij moet niet wachten tot de ring eerst leeg is gemaakt voordat hij zelfs de ring betreedt.”

Interne strijd voor publiciteit

Of er daadwerkelijk sprake zal zijn van een strijd om de bovenste plek op de lijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar, is nog niet bekend. Diederik Samsom zegt nog te twijfelen of hij zich opnieuw zal opwerpen voor de functie, maar heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Aboutaleb opgeroepen zich in ieder geval te melden.

Asscher heeft zich tot nog toe beperkt tot het verkondigen dat “alle opties openstaan”, al zei hij eerder dat hij er niet op uit was PvdA-leider te worden zolang Samsom er zit.

De uitspraken van Dijsselbloem kunnen gezien worden in een strategie om de slechte peilingen van de PvdA op te krikken. Onze redacteur Thijs Niemantsverdriet schreef eerder:

“Als ten minste twee van hen dit najaar tegen elkaar in het strijdperk treden, en ze houden het een beetje netjes, dan is een bak positieve publiciteit gegarandeerd. De andere partijen kijken ondertussen machteloos toe, want zij hebben hun lijsttrekkers inmiddels al per acclamatie aangewezen.”

Met zijn opmerkingen zou Dijsselbloem Aboutaleb een zetje kunnen geven waardoor een strijd, en de bijbehorende publiciteit, gewaarborgd is.

‘Samsom geïnspireerde voorman’

Zelf zei Dijsselbloem tegen RTL Z dat hij Samsom steunt, wie het ook eventueel tegen hem op zal nemen:

“Ik vind hem nog steeds een buitengewoon goede, geïnspireerde voorman van de PvdA, die de PvdA ook in de tijd dat het heel slecht ging met de partij weer helemaal op sleeptouw heeft genomen. Mijn steun staat.”