Dertien arrestaties bij grote politieactie in Groningen

Aan de actie in de provincie Groningen deden 175 agenten en geld- en drugshonden mee. Er zijn zeven hennepkwekerijen ontdekt.

Een agent bij een ontdekte hennepkwekerij tijdens een eerdere politieactie in de provincie Friesland. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Bij een grote politieactie in de provincie Groningen zijn bij invallen op negentien verschillende locaties dertien mensen gearresteerd. Er zijn zeven hennepkwekerijen en één wietdrogerij opgerold.

Er deden circa 175 agenten mee aan de actie, die dinsdagochtend om 07.00 uur begon en het resultaat was van een onderzoek dat eind 2015 werd opgezet. Ook zijn er geld- en drugshonden ingezet. Zeventien woningen en twee bedrijfspanden in de stad Groningen, Hoogezand, Appingedam, Uithuizen en Eelde zijn doorzocht. Vier panden zijn in beslag genomen, net als verschillende auto’s en gegevensdragers. Die worden onderzocht op waardevolle informatie. Verder werd er contant geld en sieraden aangetroffen op locatie.

Doel van de invallen was het ondermijnen van georganiseerde criminaliteit, zo meldt de politie. “We hebben de negen man te pakken die we op het oog hadden, plus vier extra die bij de hennepkwekerijen aanwezig waren”, zegt een woordvoerder. De arrestanten zijn aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en hennephandel, -teelt en -export of het faciliteren ervan.