Longreads

De ondergang van een Chinese blockbuster van 140 miljoen dollar

De speelfilm Empires of the Deep moest de Chinese equivalent worden van Avatar. In werkelijkheid leek het letterlijk op Titanic.

Foto screenshot YouTube

When myth and legend collide, the war of the abyss begins.‘ De tagline van Empires of the Deep laat er geen twijfel over bestaan: dit is een speelfilm van epische proporties. Maar ondanks tien jaar ontwikkeling, een budget van 140 miljoen dollar en vier regisseurs haalde het prestigeproject van een Chinese miljardair nooit de bioscoop.

In de hilarische longread Sunk van The Atavist Magazine wordt beschreven hoe het mis kon gaan met de film, die volgens zijn geestesvader de Chinese equivalent van Avatar had moeten worden. Het leek in werkelijkheid eerder letterlijk op Titanic; door een bemoeizuchtige geldschieter, cultuurverschillen tussen Amerikaanse en Chinese betrokken en een gebrek aan een goed script verzoop het project al voordat het boven kon komen drijven.

Zeemeermannenleger en reuzenkreeft

Het echte verhaal is zo onwaarschijnlijk dat het leest als een filmscript: geldschieter en miljardair Jon Jiang schreef zelf het script en weigerde verbeteringen van professionals door te voeren. Het verhaal volgt grotendeels regisseur nummer twee, Jonathan Lawrence, terwijl hij het script probeert te verfilmen. Als hij bij een strandshoot grapt dat een muur de beeldverstorende hotels op de achtergrond kan verbergen, staat er de volgende dag een houten muur van 5 meter hoog over de hele lengte van het strand.

Uiteindelijk valt het hele project in het water. Zelfs een Hollywoodregisseur als Pitof (Catwoman) en een beroemde actrice als bondgirl Olga Kurylenko (Quantum of Solace) kunnen de film (IMDB) niet vlot trekken. En dat terwijl de filmvertelling nog zo veelbelovend klonk: Atlas, zoon van Poseidon, is in zijn vrije tijd een heldhaftige piraat. Als zijn stiefvader, een Griekse generaal, en een tempel worden ontvoerd door een zeemeermannenleger op krabben en een reuzenkreeft, reizen Atlas en zijn sidekick hem achterna. Dan ontdekken ze dat de tempel de enige redding is voor een beschaving van dodelijke zeemeerminnen. Maar zonder dat hij het weet, beslist Atlas over hun lot.

Gelukkig hebben we de trailer nog:

Blogger

Sam de Voogt

Geboren in Amsterdam, opgegroeid in Heemstede, gestudeerd in Springfield (Ohio), Parijs en Amsterdam en geschreven voor Het Parool, De Volkskrant en NRC Handelsblad. Auteur van de Thuiskok. En verder mag je me wakker maken voor lekker eten, interessante data, sport en het lezen van de krant.