Recensie

De handtekening van Ghana

De Ghanese Hanson Akatti had nooit gedacht dat hij, opgegroeid zonder toegang tot een ‘fatsoenlijke computer’, een succesvol illustrator kon worden. De moeilijk verkrijgbare stripboeken van X-Men vormden zijn inspiratie. Hij tekende de strips na op papier en tafelbladen. Tot hij op zijn oude computer in contact kwam met een Egyptische illustrator, die hem leerde hoe hij ook op zo’n krakkemikkig ding, zonder tekentablet of duur programma, kon tekenen. Akatti is een van de creatieven in het nulnummer van Signatures Magazine. Het blad is opgericht door de Ghanese broers Jason en Julian Nicco-Annan „om de Afrikaanse creatieve industrie zichtbaar te maken en met elkaar te verbinden”, legt Jason uit via Skype. „Zuid-Afrika, Marokko, Nigeria en Senegal hebben een goed ontwikkelde creatieve industrie, maar Ghana wordt nog steeds gezien als ‘under construction’.” In Signatures gaan de broers, de een rapper en de ander vormgever, langs bij succesvolle Afrikaanse kunstenaars, voornamelijke Ghanezen, die in binnen- en buitenland wonen. Stap voor stap vertellen de fotografen, acteurs en modeontwerpers over hun carrières. De interviews, met prachtige, kleurrijke fotografie, zijn voorzien van een link naar de website of het social media-account van de kunstenaar, zodat lezers contact kunnen zoeken. „Internet is de meest logische weg om een alle mensen van een continent, verspreid over de wereld, met elkaar te verbinden”, zegt Jason. „Maar Signatures móést op papier verschijnen, het moet bewaard kunnen worden als studiemateriaal.”