Opnieuw Braziliaanse minister opgestapt

Op gelekte gesprekstapes is te horen hoe Fabiano Silveira juridisch advies geeft aan een collega die wordt verdacht van betrokkenheid bij het Petrobras-schandaal.

Protesten in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia om het ontslag van Fabiano Silveira. Foto: AFP Photo

Een nieuwe klap voor de Braziliaanse interim-regering van Michel Temer: zijn minister van Transparantie, Fabiano Silveira, is maandagavond na enige uren debat om zijn positie opgestapt. Dat meldt persbureau Reuters. Silveira is de tweede minister in korte tijd die in Brazilië het veld moet ruimen wegens corruptie.

Silveira, die als minister verantwoordelijk was voor corruptiebestrijding, kwam zwaar onder vuur te liggen na een uitzending van Globo TV. Het tv-station zond gesprekstapes uit, waarop te horen was hoe hij juridisch advies gaf aan Senaatsvoorzitter Renan Calheiros, die ook voorkomt in het Petrobras-onderzoek. Op de tapes is ook te horen hoe Silveira het onderzoek zelf op de korrel neemt: de aanklagers zouden “totaal de weg kwijt” zijn.

Aan het einde van de avond bood Silveira per brief zijn ontslag aan, zo melden woordvoerders van het presidentieel paleis. Er is nog geen vervanging aangewezen.

Lees ook het commentaar van NRC Handelsblad: Brazilië is toe aan een reset

Tweede minister die terugtreedt

Vorige week trad Romero Juca, de nieuwe minister van Planning, al terug. Juca had in een telefoongesprek met een hoge ambtenaar besproken hoe het afzetten van president Rousseff ervoor zou zorgen dat het corruptieonderzoek naar hem zou stoppen.

Bij het corruptieschandaal rondom het Braziliaanse staatsoliebedrijf zijn vele hooggeplaatste Brazilianen uit politiek en bedrijfsleven verdacht, onder wie president Dilma Rousseff. Zij zit momenteel een schorsing van 180 dagen uit, waarbij ze wordt waargenomen door Michel Temer. Zijn regering trad aan op 12 mei.