Buitenlandse oud-regeringsleiders doen poging om politieke impasse Venezuela te doorbreken

De Venezolaanse oppositie en de regering hebben vorige week twee dagen in het geheim overleg gehad over de diepe politieke en economische crisis waarin het land verkeert. Dat meldde persbureau Reuters zondag. Beide partijen lieten zondag weten gesproken te hebben met de voormalige Spaanse premier Zapatero, oud-president Torrijos van Panama en ex-president Fernández van de Dominicaanse Republiek.

De gesprekken werden gevoerd onder de vlag van UNASUR, een samenwerkingsverband van Zuid-Amerikaanse landen. Ze worden gezien als een kleine doorbraak in een conflict dat muurvast zit.

Volgens oppositieleider Jesús Torrealba is er geen direct contact geweest, maar zijn er boodschappen uitgewisseld via de oud-regeringsleiders. Hoe gevoelig de kwestie ligt, bleek kort na bekendmaking van de gesprekken: over en weer trokken beide partijen elkaars versie van de gebeurtenissen openlijk in twijfel en beschuldigden ze elkaar van leugens. (Reuters)