Geheim overleg in diep verdeeld land

De Venezolaanse oppositie en de regering hebben vorige week in het geheim overleg gevoerd over de diepe politieke en economische crisis in het land. Beide partijen lieten zondag weten gesproken te hebben met de voormalige Spaanse premier Zapatero, oud-president Torrijos van Panama en ex-president Fernández van de Dominicaanse Republiek. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet weten het initiatief toe te juichen.

De gesprekken werden gevoerd in de Dominicaanse Republiek onder de vlag van UNASUR, een samenwerkingsverband van Zuid-Amerikaanse landen. Ze worden gezien als een kleine doorbraak in een conflict dat muurvast zit.

Voorwaarde voor de oppositie was dat er gesproken zou worden over het zogenoemde ‘recall referendum’, om Venezolanen te laten beslissen over de voortzetting van het mandaat van president Maduro en over vrijlating van op positieleiders. Of dat is gebeurd, is onbekend.

Volgens oppositieleider Jesús Torrealba is er geen direct contact geweest, maar zijn boodschappen uitgewisseld via de oud-regeringsleiders. Hoe gevoelig de kwestie ligt, bleek kort na bekendmaking van de gesprekken: over en weer trokken beide partijen elkaars versie van de gebeurtenissen in twijfel en beschuldigden ze elkaar van leugens. (AP/Reuters)