6 tot 12 maanden geëist tegen relschoppers Geldermalsen

De rellen braken uit tijdens een raadsvergadering over een mogelijk azc.

Rellen breken uit bij het gemeentehuis van Geldermalsen. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft maandag celstraffen van 6 tot 12 maanden geëist tegen vier relschoppers die in Geldermalsen in december een raadsvergadering over een mogelijk asielzoekerscentrum bruut verstoorden.

De mannen (22 tot 53 jaar) zouden volgens de officier van justitie uitsluitend met het doel “lekker te knokken” naar het raadhuis zijn afgereisd. Zij zouden bovendien anderen hebben opgehitst. Tegen twee van de mannen werd een jaar cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Bij de twee anderen was dit acht maanden (waarvan twee voorwaardelijk) en zes maanden (waarvan drie voorwaardelijk).

Azc

De rellen vonden plaats tijdens een vergadering van de gemeenteraad. De voorgestelde locatie zou plaats moeten gaan bieden aan 1.500 asielzoekers en daarmee een van de grootste azc’s van Nederland worden. Relschoppers gooiden stenen en vuurwerk naar het gebouw.

Uiteindelijk liep de situatie zo erg uit de hand dat de raadszaal moest worden ontruimd, een unicum in Nederland. Bij de rellen raakten twee politieagenten gewond. In totaal hadden tussen de vijfhonderd en duizend mensen zich verzameld buiten het gemeentehuis. Bij de aanwezigen werd onder meer een ploertendoder, een boksbeugel en een rookhandgranaat aangetroffen.

‘Politie begon’

De vier verdachten die maandag terechtstonden zeggen dat de politie begon met duwen en trekken. Ook ontkennen zij dat er is gedreigd.

In totaal werden 44 mensen aangehouden na het geweld. Van hen moeten 32 personen zich tegenover te rechter verantwoorden. Twintig van hen worden medio juni gehoord, zes anderen moeten zich tegenover de kinderrechter verantwoorden.

    • Casper van der Veen