Staking Belgische gevangenissen duurt voort

De vorige week gemaakte afspraken over betere arbeidsomstandigheden werden massaal afgewezen door de vakbondsleden.

Foto Piroschka van de Wouw / ANP

De stakingen in Belgische gevangenissen gaan voorlopig door. De vorige week gemaakte afspraken over betere arbeidsomstandigheden voor gevangenbewaarders zijn maandag massaal afgewezen door de leden van de vakbonden. In veel van de gevangenissen stemde meer dan 90 procent van de cipiers tegen het akkoord, zo meldt de VRT.

Eind vorige week besloot het personeel in twee gevangenissen al een streep te zetten door de principeafspraken met minister Koen Geens van Justitie. In zes andere strafinrichtingen sprak het personeel zich maandag uit. Op sommige plaatsen verliep de stemming vrij onrustig, omdat stakers probeerden te voorkomen dat cipiers die wel willen werken gingen stemmen.

In de gevangenissen in Brussel en Wallonië wordt al meer dan een maand gestaakt tegen voorgenomen bezuinigingen en de te hoge werkdruk. Minister Geens stelde afgelopen woensdag daarom voor om 480 extra werknemers in de gevangenissen te benoemen, onder wie 386 gevangenbewaarders. Die handreiking vinden de cipiers dus onvoldoende.

Geen bezoek en niet bellen met familie

De werkonderbrekingen van de cipiers hebben de afgelopen tijd tot veel problemen geleid. Zo kregen gevangenen niet op gezette tijden te eten en konden ze niet op tijd douchen. Ook kunnen gevangen geen bezoek ontvangen en mogen ze niet bellen met familieleden. Mensenrechtenorganisaties toonden zich recentelijk al zeer bezorgd hierover.

Lees hier over de omstandigheden in Belgische gevangenissen: Poepen op een emmer naast de ratten.

In een poging de situatie op te lossen besloot minister Geens aanvankelijk om politieagenten in te zetten om de stakers te vervangen. Toen die er genoeg van kregen en de situatie volgens de bewindsman “onhoudbaar” werd, zette België het leger in. Mogelijk wordt ook de federale politie verplicht om diensten over te nemen, zo meldt persbureau Belga.