Staat stevent af op verlies bij verkoop verzekeraar ASR

ASR wordt op 10 juni naar de beurs gebracht, is maandag bekendgemaakt. De staat schat de opbrengst nu op maximaal 3,3 miljard euro.

ASR-topman Jos Baeten (midden) bij de bekendmaking van de beursgang op 13 mei. Foto Koen van Weel / ANP

De staat begint over twee weken met de verkoop van verzekeraar ASR. Een eerste pakket aandelen wordt op 10 juni naar de Amsterdamse beurs gebracht. Die aandelen moeten de overheid 1 tot 1,3 miljard euro opleveren.

Dat hebben de staat en ASR maandag bekendgemaakt. Dat ASR (met 2,2 miljoen klanten de vierde verzekeraar van Nederland) zou worden verkocht, werd twee weken geleden aangekondigd. Onbekend waren nog de datum en de beoogde opbrengst. De staat kan de verkoop overigens op het laatste moment nog afblazen, als de omstandigheden op de beurzen ineens heel ongunstig zouden zijn. Maar zo’n last minute-afgelasting gebeurt zelden. Het leidt tot gezichtsverlies voor de verkopende partij en beleggers zullen bij een nieuwe aankondiging sceptisch zijn.

De staat wil 18 tot 22 euro per aandeel vragen (de exacte prijs wordt daags voor de beursgang bekendgemaakt). Op basis hiervan levert ASR dus 2,7 tot 3,3 miljard op. Toen ASR in 2008 in handen kwam van de staat (een ‘bijvangst’ van de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis en ABN Amro) moest de staat hiervoor 3,7 miljard euro uittrekken. Het lijkt er dus sterk op dat de staat verlies gaat lijden op de verkoop, hoewel dat pas duidelijk wordt als alle aandelen verkocht zijn. De staat verkoopt in eerste instantie 40 procent van de aandelen. De koers kan later stijgen, waardoor de opbrengst van volgende pakketten hoger kan uitvallen. Maar gezien de lastige omstandigheden, is dat onzeker.

Het tijdstip waarop de staat ASR verkoopt is moeilijk. Verzekeraars staan onder druk en dat kan beleggers afschrikken. Verzekeraars kampen vooral met de extreem lage rente, die de opbrengsten van beleggingen drukt. Daardoor wordt het moeilijker wordt om uitkeringsbeloftes aan polishouders na te komen. Maar ook is er naar sommige producten nauwelijks nog vraag en er dreigen miljardenclaims wegens de woekerpolisaffaire.

De staat wil het eerste pakket aandelen van ASR niettemin graag verkocht hebben vóór het Brexit-referendum op 23 juni. In het geval de Britten voor een Brexit stemmen, ontstaat waarschijnlijk grote onrust op de beurzen en dat is slecht voor de opbrengst van de aandelen.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wil banken en verzekeraars die genationaliseerd moesten worden in principe ook zo snel mogelijk weer privatiseren. Dat zou goed zou zijn voor de concurrentie. De Europese Commissie legt restricties op aan bedrijven die staatssteun kregen.