Holland Acht op olympische koers

Twintig jaar na het grootste succes van de Holland Acht ooit, de gouden medaille op de Spelen in Atlanta, zal de roeiploeg over twee maanden met een goed gevoel afreizen naar ‘Rio’. De Holland Acht won zondag goud bij de tweede wereldbekerwedstrijd roeien in Luzern. De ploeg van hoofdcoach Mark Emke versloeg onder andere Europees kampioen Duitsland. Het vlaggenschip van Nederland nam na de start meteen de leiding in de finale. De ploeg finishte na 5.28,560, dat was ruim anderhalve seconde sneller dan Duitsland (5.30,300). Vorige week behaalden ook de Nederlandse vrouwen (onderaan) succes. Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern werden zij tweede en kwalificeerden zich zo ook voor de Spelen in Rio. (ANP)

Foto’s Alexandra Wey en Urs Frueeleer/EPA