Renovatie landingsbaan Eindhoven Airport gestart

De luchthaven is vanwege de werkzaamheden tot 16 juni gesloten.

Foto: Remko de Waal / ANP

In Eindhoven zijn de werkzaamheden begonnen aan luchthaven Eindhoven Airport. De start- en landingsbaan van het vliegveld worden na twaalf jaar vernieuwd, waardoor het tot donderdag 16 juni is gesloten. De kosten voor de verbouwing zijn 10,7 miljoen euro.

De komende tweeënhalve week gaan negen asfaltmachines in totaal 30.000 ton asfalt leggen op de landingsbaan, die 45 meter breed en 3 kilometer lang is. Naast de nieuwe landingsbaan komen er verlichte borden met aanwijzingen voor piloten. Er wordt dag en nacht doorgewerkt om geen tijd te verliezen.

Bij de werkzaamheden wordt rekening gehouden met achtergebleven granaten en bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Een team van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) brengt die meteen tot ontploffing.

Op 16 juni gaat de luchthaven weer open, terwijl de werkzaamheden nog een maand voortduren. Eindhoven Airport is na Schiphol de grootste luchthaven van het land. Jaarlijks reizen zo’n vier miljoen passagiers via Eindhoven. In de tijd dat het vliegveld dicht is, hadden normaal gesproken zo’n duizend vluchten plaatsgevonden.

    • Sjoerd Klumpenaar