Chaotische ochtendspits rond Utrecht Centraal is voorbij

De problemen werden veroorzaakt door werkzaamheden die zondag af hadden moeten zijn.

Gestrande treinreizigers op station Utrecht Centraal. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het treinverkeer in de ochtendspits is rondom Utrecht maandag onrustig verlopen. Dat kwam door uitgelopen werkzaamheden aan het spoor bij Utrecht Centraal. ProRail riep treinreizigers zondagavond en maandagochtend op om Utrecht Centraal te mijden.

Inmiddels heeft NS laten weten dat de verstoring rondom Utrecht voorbij is. Vanaf Utrecht rijden de treinen weer in alle richtingen, reizigers moeten op sommige trajecten nog wel rekening houden met een langere reistijd.

Twitter avatar NS_online NS online Van en naar Utrecht: verstoring is voorbij. https://t.co/axyyfHaEPO #Ut

Op het traject tussen Utrecht en Den Bosch reden maandagochtend helemaal geen treinen. Ook op het spoor tussen Utrecht en Amsterdam en Utrecht en Schiphol reden maandagochtend minder intercity’s. Er worden bussen ingezet op de trajecten Utrecht-Houten en Utrecht-Geldermalsen, maar die hebben minder capaciteit dan treinen.

Uitgelopen werkzaamheden

De problemen worden veroorzaakt door uitgelopen spoorwerkzaamheden op onder andere station Utrecht Centraal. ProRail werkt daar aan perrons, de wissels van het spoor, de bovenleiding en het beveiligingssysteem. Zondagavond hadden de werkzaamheden daar af moeten zijn. Ook op andere trajecten zijn werkzaamheden uitgelopen. Dat gaat om de Utrecht - Leidsche Rijn en het traject van Utrecht richting Driebergen-Zeist. Dit is het spoor richting Arnhem en Nijmegen.

De werkzaamheden op het Centraal Station liepen uit door een te strakke planning. “De testfase heeft langer geduurd dan gedacht”, aldus een woordvoerder van ProRail.

‘Eringa moet werkzaamheden onderzoeken’

Reizigersclub Voor Beter OV eist dat president-directeur van ProRail Pier Eringa onderzoek gaat doen naar de uitgelopen werkzaamheden. De club laat in een verklaring weten verbolgen te zijn over de vertragingen rondom Utrecht Centraal.

“ProRail faalt vandaag in zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, het spoorvervoer te waarborgen. President-directeur Pier Eringa dient de onderste steen boven te halen om orde op zaken te stellen en uitloop van werkzaamheden in de toekomst te voorkomen.”

Maandagochtend stuurden sommige reizigers hun frustratie via Twitter de wereld in.

Twitter avatar Erwin1414 Erwin Schievink Werkzaamheden Utrecht CS lopen uit. Daardoor minder treinen. Haringen in een ton hebben medelijden … @NS_online https://t.co/IaBCQoA9p7
Twitter avatar BasScharwachter Bas Scharwachter Dit is de groep naïeve mensen die toch (gaat) proberen om Utrecht CS te bereiken vanaf Schiphol. https://t.co/UJV30cJKRe
Twitter avatar johangeert hans de wilt Oei, @NS gaat zo ook op station Gouda cs gratis koffie verstrekken. Dan is de noodtoestand rondom Utrecht cs erkend. #planneniseenkunst

Anderen hadden juist minder problemen dan ze verwachtten, en soms kon er zelfs een complimentje af aan NS.

Twitter avatar MarijkeD87 Marijke Drogt Verwachtte horrorscenario’s op Utrecht CS, kommer & kwel. Nog geen minuut te laat vertrok m’n trein. Mag ook gezegd worden, hoor @NS_online!