‘Politie Rio handelde te traag na groepsverkrachting tiener’

Volgens de politiechef van de Braziliaanse stad is door de vertraging bewijsmateriaal verloren gegaan.

Politiebaas Fernando Veloso (links) met naast hem de chef voor misdaden tegen minderjarigen.
Politiebaas Fernando Veloso (links) met naast hem de chef voor misdaden tegen minderjarigen. Foto Sergio Moraes / Reuters

De Braziliaanse politie heeft te lang gewacht met het doen van sporenonderzoek na de groepsverkrachting van een 16-jarig meisje. Pas na vijf dagen is het slachtoffer onderzocht, zo liet politiechef Fernando Veloso van Rio de Janeiro maandag weten. Dat is te laat om overtuigend bewijs op te leveren, aldus Veloso.

Dat zo lang werd gewacht, kwam volgens de politiechef doordat de hoofdinspecteur die de zaak onderzocht het verhaal van het slachtoffer niet serieus nam. Inmiddels is de leiding in het onderzoek overgedragen aan een andere inspecteur. “Door de vertraging is bewijsmateriaal verloren gegaan”, zei Veloso volgens AP op een persconferentie.

Hoeveel mannen betrokken waren, heeft de politie van Rio nog niet kunnen achterhalen. Het slachtoffer sprak in een verklaring van 33 verkrachters, maar dat aantal kon Veloso niet bevestigen. Hij zei:

“Op de opnames is meer dan een stem te horen, het verslag van een eerdere verkrachting. Een van de mannen raakt de tiener aan, die bewusteloos lijkt te zijn. Alleen die handeling is al verkrachting en staat op beeld. Als de opnames echt zijn, en dat lijken ze te zijn, dan was er zonder twijfel sprake van verkrachting.”

Twee mannen aangehouden

Inmiddels heeft de Braziliaanse politie twee mannen aangehouden voor de grootschalige verkrachting, die ruim een week geleden plaatsvond in een sloppenwijk in Rio. Het slachtoffer heeft verklaard dat ze het huis van een 19-jarige vriend bezocht en een dag later gewond wakker werd omringd door 33 zwaarbewapende mannen.

De verkrachting van het meisje, waarvan video’s en foto’s op internet verschenen, leidt in Brazilië tot grote woede. Dit weekeinde demonstreerden vrouwen tegen geweld jegens vrouwen en de ‘verkrachtingscultuur’, waarbinnen vrouwen vaak als schuldige worden gezien. De hashtag #estupronaoéculpadavitima, Portugees voor: verkrachting is niet de schuld van het slachtoffer, is al dagen trending.

‘Sterke machocultuur in Brazilië’

Over die sterke machocultuur schreef buitenlandredacteur Floor Boon maandag in NRC:

“Seksueel geweld is wijdverspreid en wordt soms ook toegejuicht. Vorig jaar legde een rechter parlementslid Jair Bolsonaro een boete van 2.500 euro op, omdat hij medeparlementslid Maria do Rosário tijdens een debat toebeet: ‘Ik zou je niet eens verkrachten, omdat je dat niet waard bent.’”