OM vraagt vrijspraak in zaak rond ‘showbizzmoord’

Volgens het OM is de bekentenis van verdachte Martien Hunnik over de moord op platenproducer Bart van der Laar niet langer geloofwaardig.

De voormalige Hilversumse villa van de vermoorde platenproducer Bart van de Laar. Foto Jerry Lampen/ANP

Het Openbaar Ministerie vraagt de rechter om vrijspraak voor Martien Hunnik in de geruchtmakende Hilversumse ‘showbizzmoord’. Hunnik werd in 1984 veroordeeld voor de moord op de platenproducer Bart van der Laar in 1981, maar heeft mogelijk acht jaar onterecht in de gevangenis gezeten.

Volgens het OM is de verklaring waarin Hunnik de moord bekende niet langer geloofwaardig. De verdachte werd in 1983 opgepakt op verdenking van de moord op Van der Laar, die in 1981 in zijn woning met een schotwond aan het hoofd werd gevonden en drie dagen later overleed. Hunnik, die een kortstondige seksuele relatie met het slachtoffer had, bekende in eerste instantie maar trok zijn verklaring later in en hield daarna altijd vol onschuldig te zijn. Toch werd hij veroordeeld door twee jaar cel en tbs. Uiteindelijk bracht hij acht jaar in de cel door en stond gedurende die tijd onder behandeling.

Hunnik reageerde tegenover ANP verheugd op de eis van het OM:

“Het is een enorme opluchting. Er valt een last van me af. Dit maakt niet alles goed, maar ik ga niet klagen maar dragen.”

Lees een interview met Martien Hunnik uit 2005 terug: Ze móésten die zaak rondkrijgen

Verdraaien en verzinnen

De Hoge Raad bepaalde vorig jaar dat de moordzaak herzien moest worden. Later onderzoek naar het gedrag van Hunnik wees uit dat hij de neiging had om feiten te verdraaien en verhalen te verzinnen. De Hoge Raad oordeelde dat als dit bekend was geweest tijdens de eerste rechtszaak, Hunnik waarschijnlijk was vrijgesproken.

Nieuw onderzoek, uitgevoerd op verzoek van Hunniks advocaten, bracht geen nieuwe feiten die de verklaring van de veroordeelde bevestigden. Slechts de twijfels over het waarheidsgehalte werden vergroot, zo meldde de advocaat-generaal in 2014. Hunnik zei zelf dat hij tijdens de verhoren rond de zaak zwaar onder druk was gezet door de politie.

Het OM kan niet op zoek gaan naar de persoon die de moord dan wel zou hebben gepleegd. De zaak is verjaard waardoor drie personen die in nieuwe verklaringen van getuigen worden genoemd niet vervolgd kunnen worden. Een van hen is al overleden.

    • Sam de Voogt