‘Dwangarbeiders in Polen’

Noord-Korea maakt niet alleen in eigen land maar ook binnen de Europese Unie gebruik van dwangarbeid, vooral in Polen. Dat stelt het Leiden Asia Centre in een maandag verschenen rapport. De Noord-Koreaanse arbeiders, die door het regime zorgvuldig worden geselecteerd, moeten doorgaans twaalf uur per dag, zes dagen per week werken en ze mogen nergens heen zonder toestemming. Ze beschikken niet over een eigen paspoort of een arbeidscontract. Ze zouden maar een fractie krijgen van het loon dat Poolse werkgevers betalen, net genoeg voor eten, sigaretten en bier. De rest van hun salaris strijken de Noord-Koreaanse autoriteiten op. Na het werk zijn er, net als in Noord-Korea zelf, vaak ideologische drilsessies om de aanhankelijkheid aan de Kim-dynastie te bestendigen. De VN suggereerden vorig jaar dat Noord-Korea wereldwijd zo’n 50.000 arbeiders naar het buitenland stuurt. Het zou het regime tussen de 1 en 2 miljard dollar opleveren. (NRC)