Ministerie weigert bekostiging islamitische school

Staatssecretaris Dekker houdt de financiering tegen na radicale uitspraken van een schoolbestuurder.

Staatssecretaris Dekker is bang dat kinderen zich door de geplande islamitische school van Nederland zullen afkeren. Foto: Bart Maat / ANP

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Onderwijs) gaat geen geld vrijmaken voor de bekostiging van een geplande islamitische school voor voorgezet onderwijs in Amsterdam. Dat blijkt uit een brief die Dekker schrijft aan de Tweede Kamer.

Naar aanleiding van radicale uitspraken van een schoolbestuurder deed de Inspectie van het Onderwijs nader onderzoek. Dit onderzoek heeft de zorgen over of de school in staat zal zijn haar “wettelijke burgerschapstaak” waar te maken, “niet kunnen weg kunnen nemen”. Het is voor het eerst dat een schoolbestuur om deze reden geen geld krijgt.

Dekker:

“Het kan niet zo zijn dat we met belastinggeld een school mogelijk maken waar kinderen zich van Nederland leren afkeren in plaats van er onderdeel van uit te maken.”

Lees ook het opiniestuk dat staatssecretaris Dekker vorig jaar schreef in NRC : Het is maar wat je vrijheid van onderwijs noemt.

Eerder toestemming op “strikt formele gronden”

Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), de stichting die de school wilde starten, kreeg in 2011 “op strikt formele gronden” toestemming een school te stichten. Toen in juni 2014 een bestuurslid van de stichting openlijk zijn sympathie betuigde voor terreurgroep Islamitische Staat, besloot het ministerie van Onderwijs een onderzoek in te stellen. De overige leden van het bestuur distantieerden zich niet van de uitspraken. Ook weigerde de SIO meerdere malen de Inspectie van belangrijke informatie te voorzien.

De SIO deed ook verzoeken tot het stichten van een islamitische scholengemeenschap in Den Haag, maar kon niet aannemelijk maken dat hier voldoende leerlingenpotentieel is. De aanvraag tot het stichten van een hindoestaans-islamitische school kon op formele en juridische gronden niet worden geweigerd, maar het traject wordt door Dekker, zo laat hij weten in de brief, kritisch gevolgd.