Met de administratie hoeft Kiki zich niet bezig te houden, dat doet zus Joyce

Roland Garros Kiki Bertens staat vandaag in de vierde ronde van Roland Garros. Haar succes is ook het slagen van Team Kiki. Wie staan haar bij?

Kiki Bertens na haar zege in de derde ronde op Daria Kasatkina.
Kiki Bertens na haar zege in de derde ronde op Daria Kasatkina. Foto PHILIPPE LOPEZ/AFP

Een monsterlijk zenuwengevecht zaterdagavond op court 16, een achterafbaantje op Roland Garros. Kiki Bertens die na vijf gemiste wedstrijdpunten rijp lijkt voor de uitschakeling. Een tegenstander, de onpeilbare Russische Daria Kasatkina, die na ruim tweeënhalf uur nauwelijks meer op haar linkerbeen kan staan en uit nood serveert als een veteraan tijdens een zomeravondpotje: zonder vaart, met een pisboogje.

Bertens die vanuit het niets opstaat uit de tennisdood en de uithoudingsproef wint: 6-2, 3-6 en 10-8. Met tennis had het allemaal weinig meer te maken, zei ze. Pijn bij het serveren, kramp in de benen, alle kracht was uit haar lichaam. „Het was alleen maar knokken, knokken, knokken”, zei ze, huilend voor de camera van de NOS. „Ik ben helemaal verrot.”

Conclusie na een krankzinnige avond in Parijs: Bertens naar de vierde ronde op Roland Garros, waarmee ze zich plaatst voor de Spelen in Rio de Janeiro. Maandag speelt ze tegen het Amerikaanse talent Madison Keys, als vijftiende geplaatst. In de dubbel stuntte Bertens zondag met Johanna Larsson door Serena en Venus Williams uit te schakelen: 6-3 en 6-3.

Tien overwinningen op rij in de single nu, nadat Bertens vorig weekend het toernooi in Neurenberg won. De opleving van Nederlands beste tennisster is boeiend, na twee mindere jaren, vol fysiek ongemak en onzekerheid over een mogelijk kwaadaardige knobbel in haar schildklier.

Haar renaissance is gebouwd op een stevig fundament. Bertens (24) beschikt over een uitgebreid begeleidingsteam, haar succes is ook het slagen van Team Kiki. Wie zijn de mensen die haar bijstaan?

Raemon Sluiter, fulltime coach

Oud-speler met goede humor. Hij zorgt voor ontspanning bij de van nature wat gespannen Bertens. De twee hebben een klik, aan een blik hebben ze soms al voldoende. Al begint hun samenwerking in september in treurnis, met veel nederlagen en huilbuien op hotelkamers bij Bertens. Ze is moe, niet fit, uit vorm. De twee voeren diepgaande gesprekken: ze staat buiten de tophonderd, hoe krijgt ze haar carrière weer op de rails?

Ze besluiten een deel van het seizoen te schrappen en vol te gaan trainen om fit te worden voor het nieuwe jaar. Hij let op haar voeding. De boodschap: eet gezonder. Dat doet ze, ze valt vier, vijf kilo af. Hij laat haar slimmer spelen, niet zomaar meer een klap geven, iedere bal moet een doel hebben. Onder zijn leiding klimt ze uit het dal. Zaterdagavond twittert Sluiter: „Kan hier een tweet vol clichés neerknallen, maar het komt er simpelweg op neer dat ik fucking trots ben op Kiki Bertens.”

Martin van der Brugghen, coach en vertrouwenspersoon

Hij traint Bertens sinds haar zesde bij ATV Berkenrode, boven Rotterdam. Van der Brugghen is de stille regisseur van haar loopbaan en op de achtergrond nog altijd betrokken. Bertens: „Ik denk dat hij mij beter kent dan dat ik mijzelf ken.” Toen ze jong was, rekende hij veel trainingsuren niet, omdat het anders te duur zou worden voor de familie Bertens. De twee hebben een sterke band, zij kan hem ’s nachts wakker bellen als er problemen zijn. En andersom. „Hij kan ook wakker liggen van problemen van mij.”

Errol Esajas, bewegingstrainer

Hij werkt sinds twee jaar met Bertens. Zijn belangrijkste taak was haar lichaam weer op ‘topsportwaardig’ niveau te krijgen na een periode met fysieke tegenslag. Dat lukt, lichamelijk is ze aangesterkt. Esajas traint haar met name op bewegelijkheid, snelheid, lenigheid, coördinatie. Hij schakelde een bokscoach in: Bertens volgde acht bokstrainingen om haar voetenwerk fijn te slijpen.

Ed van den Broek, fysiotherapeut

Hij begeleidt haar tien jaar. „Ik heb haar zien groeien, fysiek en mentaal.” Haar lengte (1,82 meter) en sterke bouw zijn een voordeel, zegt Van den Broek, werkzaam bij Fysiotherapie Berkelhoek. „Met haar massa kan ze veel kracht in de bal brengen.” Hij vervulde ook een spilfunctie in de oprichting van Kiki Bertens B.V. in 2012, die haar meer ‘bedrijfsmatige’ zekerheid gaf. Zeven financiers die vertrouwen hadden in haar carrière legden een aanzienlijk bedrag in dat de kosten dekte op gebied van coaching, reizen en hotels. „Daardoor viel bij haar een zorg weg.” Inmiddels redt ze het financieel zelf, maar mocht ze langdurig geblesseerd raken, dan kan ze weer een beroep doen op de zeven. De bv Bertens wordt gerund door Van den Broek, jurist Wouter van Zetten en zus Joyce Bertens.

Zus Joyce, administratie en site

De oudste zus van Bertens, die econometrie studeerde, beheert de administratie en houdt de website bij. Kiki: „Daar hoef ik mij niet mee bezig te houden, ik hoef alleen te tennissen.”

Bart van Schijndel, manager

Hij doet de pr, media en sponsoring. Door het huidige succes hoopt hij een goede sponsordeal af te kunnen sluiten. Zijn ‘verhaal’ rond Kiki? „Kracht, doorzettingsvermogen, jonge frisse meid en loyaal aan haar team.”