Meer dan 20 doden door bomaanslagen in Bagdad

De aanvallen lijken een vergelding te zijn voor de belegering van Fallujah. Die stad is al twee jaar in handen van IS.

Een shi’itische strijder bij Fallujah, dat ten westen van Bagdad ligt. AP / Rwa Faisal

Door een driedubbele bomaanslag in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn ten minste drieëntwintig mensen om het leven gekomen. Dat meldt de lokale politie aan persbureau Reuters.

Twaalf mensen kwamen om toen een autobom ontplofte in de overwegend shi’itische wijk al-Shaab in Bagdad. In het stadje Tarmiya, 25 kilometer ten noorden van Bagdad, werden acht mensen gedood door een autobom. Drie mensen kwamen om toen een motorbestuurder zijn zelfmoordgordel liet ontploffen in de shi’itische sloppenwijk Sadr City in Bagdad. Laatstgenoemde buurt is vaak het toneel van terroristisch geweld.

De aanvallen lijken een vergelding te zijn voor de belegering van de stad Fallujah, dat 65 kilometer ten westen van Bagdad ligt. Maandagochtend zijn Iraakse troepen en shi’itische milities na maanden voorbereiding begonnen met de bestorming van de stad, die al meer dan twee jaar in handen is van Islamitische Staat. De militaire operatie werd vorige week aangekondigd door de Iraakse premier Haider al-Abadi. Het Iraakse leger krijgt bij de actie luchtsteun van de Verenigde Staten.

Nog tienduizenden burgers

Fallujah is op Mosul na de grootste stad die Irak nog in handen heeft. Naar schattingen zijn er nog 60.000 tot 90.000 burgers in Fallujah; Islamitische Staat houdt mensen tegen die willen vluchten. De VN waarschuwden eerder al voor hongersnood doordat de stad is ingesloten.

Eerder deze maand eiste een driedubbele aanslag in Bagdad tegen de honderd doden en 165 gewonden. De aanslagen werden opgeëist door Islamitische Staat. Nog in dezelfde week kwamen zeker 69 mensen om in de Iraakse hoofdstad bij meerdere bomaanslagen op één dag.