Levenslang voor Tsjadische ex-dictator Hissène Habré

Habré oefende jarenlang een terreurbewind uit in zijn land. 40.000 burgers werden gemarteld en vermoord.

De ex-dictator van Tsjaad oefende tussen juni 1982 en december 1990 een terreurbewind uit in zijn land. Foto AFP

De ex-dictator van Tsjaad Hissène Habré is maandag in een Senegalees tribunaal, speciaal opgezet voor zijn proces, veroordeeld tot levenslang. Habré is schuldig bevonden aan misdaden tegen menselijkheid; verkrachting, seksuele slavernij en het bestellen van moorden.

Hij oefende tussen juni 1982 en december 1990 een terreurbewind uit in zijn land. In die periode werden 40.000 burgers, vooral behorend tot bevolkingsgroepen in het zuiden, zonder vorm van proces opgesloten, gemarteld en vermoord. Habré erkende het tribunaal niet, dat was opgezet door Senegal en de Afrikaanse Unie.

NRC-redacteur Wim Brummelman schreef eerder een stuk over de berechting van de voormalige dictator en schreef dat het opmerkelijk is dat Habré na een kwarteeuw alsnog voor de rechter komt.

“Het is voor het eerst dat een (voormalig) Afrikaans staatshoofd in een ander Afrikaans land wordt berecht, onder het beginsel van ‘universele jurisprudentie’. Wrede heersers in Afrika werden in het verleden vaak ongemoeid gelaten. Ook Habré dacht in die richting.”

In 2013 werd een speciale rechtbank opgezet door de Senegalese autoriteiten, in overeenstemming met de Afrikaanse Unie. Twee jaar geleden werd Habré aangehouden.