Leeftijdsverwachting AOW’ers gaat nog altijd omhoog

65-jarigen worden naar verwachting ruim vijf jaar ouder dan gemiddeld bij de invoering, zestig jaar geleden.

Archiefbeeld. Foto Koen Suyk / ANP

Mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben behaald, leven daarna nog gemiddeld ruim vijf jaar langer dan ten tijde van de invoering in 1956. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Wie afgelopen jaar 65 werd, wordt naar verwachting 84,7 jaar oud.

De gemiddelde levensverwachting stijgt al jaren. Dat zal volgens het bureau voorlopig ook zo blijven, hoewel onzeker is of verbeteringen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg opwegen tegen nadelige effecten van een ongezonder leven. Om die reden houdt het statistiekbureau een marge aan. Wie in 2060 65 is, leeft volgens het CBS nog gemiddeld 20,5 tot 29,5 jaar.

Iedereen wordt ouder, maar vrouwen zeker

De Nederlandse 65-jarige vrouw is een verwachting van 2,7 jaar langer gegund dan de Nederlandse man. Een man van 65 had in 2015 nog 18,2 jaar te gaan. Vrouwen hebben gemiddeld nog 20,9 jaar in het verschiet. Zestig jaar geleden lagen de prognoses nog op gemiddeld 13,9 en 14,9 jaar.

De verschillen tussen mannen en vrouwen nemen af, aldus het CBS. De levensverwachting voor mannen is sinds 1980 harder gestegen dan die voor vrouwen, waardoor het nu nog maar 2,7 jaar scheelt. Oorzaak is volgens het statistiekbureau dat mannen eerder en massaler zijn gaan roken. Dat er sinds eind jaren zeventig minder wordt gerookt, heeft dus bij mannen een groter effect.

Volgens het CBS vertoont de levensverwachting van 65-jarigen al jaren een stijgende trend. Er is enige fluctuatie, maar die is het gevolg van het aantal overledenen dat ieder jaar schommelt. Zo stierven in 2015 met 147.000 mensen 8.000 mensen meer dan het jaar ervoor.

Ook de kans om honderd te worden neemt toe, blijkt uit de cijfers. Vrouwen die nu 65 jaar oud zijn, hebben 6 procent kans om een eeuw oud te worden, mannen 3 procent. In 1956 waren die kansen een zesde zo groot.