Veel wateroverlast door zware regenval in het oosten van Nederland

Het meteorologisch instituut heeft code oranje voor extreem weer afgegeven voor alle oostelijke provincies en Utrecht en Noord-Brabant.

Foto Danny van den Berg / ANP

Het midden en oosten van het land zijn maandagavond getroffen door hevige regen- en onweersbuien. Op sommige plaatsen gingen die gepaard met grote hagelstenen. Meteorologisch instituut KNMI gaf daarom code oranje voor extreem weer af voor alle oostelijke provincies en Utrecht en Noord-Brabant.

Voor de westelijke provincies en Friesland gold al code geel, omdat ook daar in de loop van de avond onweersbuien kunnen voorkomen. Op Twitter is te zien hoe in de omgeving van Arnhem in korte tijd heel veel regen is gevallen. Ook in Noord-Limburg en Brabant staan straten blank en zijn kelders ondergelopen met water, aldus ANP.

In het Gelderse Velp

Bij Veiligheidsregio Gelderland-Midden, waaronder Arnhem valt, zijn volgens een woordvoerder tot dusver meer dan driehonderd meldingen binnengekomen van stormschade of overlast. “Dat zijn er heel veel”, aldus de zegsvrouw. Veel van de meldingen gingen over ondergelopen kelders.

De brandweer in Gelderland laat via Twitter weten het erg druk te hebben door de ernstige regenval. De Veiligheidsregio roept burgers daarom op om alleen bij ernstige spoed en levensgevaar te bellen met noodnummer 112. Bij schade door het hevige weer dienen zij contact op te nemen met hun verzekeraar, aldus de brandweer.

Afgelaste avondvierdaagses en files

Voor sommige plaatsen waren de dreigende weersvoorspellingen maandagmiddag al aanleiding om de eerste tocht van de avondvierdaagse af te gelasten. Dit gebeurde in onder meer Ermelo, Utrecht, Veenendaal, Zutphen en Soest. In Amersfoort is maandag het Park Randenbroek tijdelijk afgesloten vanwege de voorspelde onweersbuien.

Een uitzonderlijke storm, aldus de weerman van de BBC:

Twitter avatar MetMattTaylor Matt Taylor Incredible storms across the Netherlands this evening. 300-360 strokes of lightning⚡️every MINUTE! https://t.co/UZFWUoYFgt

Op de wegen leidde de regenval volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) ook tot hinder. Op het hoogtepunt, om even voor zessen, stond er in totaal 227 kilometer file. “Dit is veel, maar niet meer dan we de laatste maand zagen op de maandagavond”, zo voegt de informatiedienst daar aan toe.

Bovendien was de hinder van korte duur, aldus de VID. Rond 18.30 uur nam de drukte op de wegen in rap tempo af, vooral doordat de hevigheid van de buien begon af te nemen. Op het spoor vallen de problemen als gevolg van de regenval mee. De code oranje van het KNMI blijft tot ongeveer 22.00 uur van kracht.

Twitter avatar twanteunissen Twan Teunissen Zwevende putdeksels in Groesbeek. #regen https://t.co/07wQ6mFTSM
Twitter avatar etiennemo Etienne Moolenaar Lekkere hagel in Zutphen https://t.co/kM9CL5ganO