Luisteren: een piano-medley van oude ringtones

In de vrolijke compositie passeren beltonen van Nokia, Samsung en Sony Ericsson de revue.

Tony Ann speelt zijn beltonencompositie. YouTube

Het lijkt al een eeuwigheid geleden, maar bij de meeste mensen staan ze nog vers in het geheugen: de oude beltonen van Nokia, Samsung en Sony Ericsson. In een opbeurende video borduurt pianotalent Tony Ann de ringtones aan elkaar tot een vloeiende compositie.

De thema’s die tussen de variaties door uit het pianostuk springen, klinken als echo’s uit een nog niet zo ver verleden. De tonen roepen herinneringen op aan onverwoestbare telefoons als de Nokia 3310 of de Siemens C45, die je rustig van drie hoog kon laten vallen zonder dat de verbinding überhaupt werd verbroken. Probeer dat maar eens met een moderne iPhone of Samsung.

Het is niet de eerste keer dat Ann een creatieve compositie van meerdere melodieën in elkaar sleutelt. De afgelopen weken uploadde hij medleys van onder meer DJ Snake, Adele, Skrillex en Justin Bieber. In dit filmpje is te zien hoe Ann in drie minuten stukken speelt uit zes nummers van boyband One Direction:

Hans Liberg

Ann was niet de eerste die op het ingenieuze idee kwam om beltonen op de piano te spelen. Wie wel eens een voorstelling van Hans Liberg heeft bezocht, herkent waarschijnlijk het volgende stukje: