Kijken: bij spelletjes is de rol van de jongste ‘Player 2’

In deze ontroerende video ga je weer even terug naar je jeugd, de tijd waarin je spelletjes speelde met je oudere broer of zus.

Screenshot Vimeo: Player 2

Samen met je broertje de trap af rennen, het geluid van het schoonblazen van de Nintendo-speldiskette en de eerste tonen van Zelda: Ocarina of Time. De oudste begint, de jongste kijkt toe. Want die is natuurlijk Player 2. Wie vroeger wel eens met een broertje of zusje samenspeelde, herkent het verhaal dat filmmaker Zachary Antell vertelt in de korte animatiefilm Player 2.

We zien twee broers van verschillende leeftijden opgroeien, met de Nintendo-controller als bindmiddel. We kijken mee vanuit het oogpunt van de jongste broer, die van nature moet toekijken hoe zijn grote broer de échte high scores haalt bij een videogame. Hijzelf is Player 2 en kent - misschien wel tegen wil en dank - zijn plek.

Naarmate de broers ouder worden, zien we hoe ze steeds gelijker worden. Ook de spellen worden anders. Player 2 is inmiddels een gelijkwaardiger speler geworden en ze gamen veel samen. Toch is de grote broer steeds meer met andere dingen bezig en gaat uiteindelijk het huis uit. De jongste moet als single player verder. Maar op de momenten dat hij zijn grote broer mist, is daar die oude controller met dat ene spel weer.