Kijk om je heen, die revolutie is begonnen

Gesprek met Arnold Karskens over de door hem voorspelde ‘Europese Lente’

Het gevaar is niet geweken, zegt Arnold Karskens.
Het gevaar is niet geweken, zegt Arnold Karskens. Foto Bas Czerwinski / ANP

Waar blijft uw revolutie?

„Die is allang begonnen. De opstand van de Europese burger tegen de Europese staat is gestart. Kijk naar Oostenrijk, waar de helft van de bevolking op de FPÖ stemt; naar Frankrijk, waar mensen massaal tegen de nieuwe arbeidswet staken; naar Groot-Brittannië, waar de Britten op een Brexit aansturen. En dan heb ik het nog niets eens over het eigen Oekraïne-referendum. Dat was uiteraard niet een referendum tegen Oekraïne, maar tegen Europa.”

Maar een Europese Lente is toch iets anders?

„Ik schreef het artikel in januari, en heb me toen gebaseerd op cijfers van de Europese Commissie. Die sprak toen over de komst van drie miljoen asielzoekers tot eind 2016. Op 18 maart is er een overeenkomst gesloten tussen Turkije en de Europese Unie. Dat was een uitruil: Turkije houdt de vluchtelingen tegen in ruil voor vrije visa, voor toenadering tot de EU. Maar die deal is een schijnoplossing. Kijk naar de stroom uit Libië. Dus is het gevaar niet geweken.”

Diskwalificeert het uitblijven van de revolutie u als opiniemaker?

„Nee, ik zeg je toch dat-ie is begonnen? Een revolutie gaat sluipenderwijs – het is geen honderd meter hordelopen met bijbehorend pistoolschot. Het verdwijnen van de tolerantie, zoals dat nu in Nederland en de rest van Europa gebeurt, is een eerste stap. Daarnaast hebben wij slechte Europese leiders. Als Erdogan de vluchtelingen niet langer tegenhoudt, kunnen onze leiders de daarop volgende ongecoördineerde vluchtelingenstroom niet aan. Bovendien zijn ze ook hypocriet. Vorig jaar mochten de vluchtelingen wel van Turkije naar Griekenland komen, toen was het humaan. En nu mogen ze niet komen, terwijl de situatie is verslechterd. Iedere logica ontbreekt. Denk je dat de bevolking dat pikt?

„Ik woon in Brussel, ik zie de Europese beleidsmakers iedere dag. Ze komen uit hun blanke wijken aangereden, parkeren hun auto onder het gebouw, gaan naar binnen en de rest van de dag komen ze er niet meer uit. En deze mensen moeten weten wat er aan de hand is in Europa?”

Uw artikel heeft veel kritiek geoogst, vooral op social media.

„Ach, ik zie dat ik steeds meer gelijk krijg. Kijk, de mensen twitteren iets vanuit de grachtengordel of een andere zeer comfortabele ruimte. Maar ik sta daar in Noord-Afrika, Calais en Turkije. Ik zie het, ik hoor het. En die twitteraars staan daar dus niet. Toen het jongetje Alan Kurdi op 2 september 2015 verdronk, wiens foto in alle kranten verscheen, heb ik gezegd: die vader had een zwemvestje moeten kopen. Dat is me niet in dank afgenomen. Maar ik sta daar, diezelfde nacht, op dat Turkse strand vanwaar die familie is vertrokken, en daar worden dus zwemvestjes verkocht, voor vijf euro. Ik mocht het niet zeggen, want dat jongetje werd het symbool van de mislukte EU-politiek, maar in werkelijkheid stond hij symbool voor de hebzucht van veel asielzoekers. Nogmaals, dat wordt me niet in dank afgenomen, maar I’m not in the business to be liked. Driekwart van de Nederlandse bevolking denkt zoals ik. En geloof me, dat zijn geen racisten maar mensen die terecht bezorgd zijn. Weet je wat racisme is? Erdogan die stelselmatig de Koerden bombardeert.”

Wilt u een nieuwe voorspelling doen?

„Ja, die wil ik best maken. Als Erdogan op 1 juli de sluizen openzet, als hij zegt: Alle vluchtelingen kunnen gaan, dan moet je eens zien wat er gaat gebeuren. Ons huidige Europa heeft geen passend antwoord op deze groeiende problematiek. Dat loopt dus spaak.”