Internationaal recht biedt ruimte voor legale wietteelt

Uit onderzoek van gemeenten die wietteelt willen reguleren, blijkt dat er in het internationaal recht ruimte is voor legalisering.

De mensenrechtenverplichtingen wegen zwaarder dan de drugsverdragen van de Verenigde Naties als een staat aan vijf voorwaarden voldoet.
De mensenrechtenverplichtingen wegen zwaarder dan de drugsverdragen van de Verenigde Naties als een staat aan vijf voorwaarden voldoet. Foto Rick Nederstigt / ANP

Het internationaal recht biedt de ruimte voor het legaliseren van wietteelt en -handel. Overheden zouden verplicht kunnen worden de wietteelt gereguleerd toe te staan, op basis van mensenrechtenverplichtingen. Dat blijkt uit onderzoek van twee juristen van de Radboud Universiteit, in opdracht van gemeenten Utrecht, Eindhoven en Heerlen. Die steden streven naar lokale wietregulering.

In de studie is gekeken naar vier mensenrechtenverdragen, waaronder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De onderzoekers vinden het “”goed en ook best verdedigbaar” dat regulering voor recreatief gebruik “onder omstandigheden als een positieve verplichting tot bescherming van de mensenrechten geldt”. Het recht op gezondheid en de rechten op privéleven en tegen onmenselijke behandeling bieden hiervoor steun.

De mensenrechtenverplichtingen wegen zwaarder dan de drugsverdragen van de Verenigde Naties als een staat aan vijf voorwaarden voldoet, schrijven de onderzoekers in hun rapport. Zo moet er sprake zijn van criminaliteitsbestrijding en moet er sprake zijn van een gesloten systeem. Ook is het belangrijk dat de overheid een actief ontmoedigingsbeleid voert.

Lees ook het verhaal: Zo word je rijk van wiet, over hoe de illegale hennepteelt in Nederland werkt.

Internationale doorbraak

In het huidige Nederlandse gedoogbeleid is het roken van wiet toegestaan, maar zijn de teelt en handel strafbaar. De gemeente Utrecht, een van de opdrachtgevers voor dit onderzoek, roept het Rijk op om in gesprek te gaan over voorwaarden voor experimenten. De Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66) noemt de uitkomst van het onderzoek “een doorbraak”:

“Deze uitkomst betekent internationaal een doorbraak voor landen die net als wij af willen van een cannabisbeleid dat alleen gebaseerd is op repressie en verbieden. Omdat er vanuit mensenrechten ruimte is voor regulering verwachten wij dat het Rijk de gemeenten snel ruimte biedt om te kunnen starten. Daarmee komt het Rijk tegemoet aan de breed levende wens om het cannabisbeleid in Nederland te moderniseren.”