Honderden doden bij schipbreuken

Honderden migranten hebben de overtocht van Libië naar Italië niet overleefd. In een week zijn ongeveer 11.000 mensen van boten opgepikt.

In de Italiaanse havenplaats Reggio Calabria komen geredde migranten aan. Foto GIOVANNI ISOLINO/AFP

Bij drie verschillende schipbreuken op de Middellandse Zee zijn vorige week honderden migranten omgekomen, zo is dit weekeinde duidelijk geworden. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vreest dat zevenhonderd mensen zijn verdronken, de Italiaanse kustwacht gaat vooralsnog uit van circa vijfhonderd slachtoffers.

Het gaat in alle gevallen om mensen die vanuit Libië waren vertrokken in een poging Italië te bereiken. De meeste migranten op de eerste twee boten kwamen uit Eritrea en Nigeria.

Woensdag begon een boot met honderden migranten slagzij te maken om daarna langzaam om te slaan. Veel mensen konden door een Italiaans marineschip worden gered. Overlevenden hebben UNHCR verteld dat er ongeveer honderd mensen die op deze boot zaten, worden vermist.

Het grootste ongeluk gebeurde donderdag. Migranten die de ramp hebben overleefd, hebben verteld dat een volgepakte smokkelaarsboot een andere volgepakte boot, zonder motor, een tijd had gesleept. Na acht uur begon de tweede boot water te maken. Daarop besloot de kapitein van het eerste schip, een 28-jarige Soedanese man die na aankomst in Sicilië is gearresteerd, de sleep los te maken. Een poging te hozen met benzineblikken mislukte, waarna de boot zonder motor nog ongeveer anderhalf uur half onder water bleef drijven. Van dit schip hebben ongeveer 100 mensen de schipbreuk overleefd, vijftien lichamen van verdronken mensen konden worden geborgen. Volgens de opvarenden zaten benedendeks nog honderden mensen. Tegen UNHCR spraken overlevenden van 500 mensen benedendeks, de Italiaanse kustwacht denkt dat het er ongeveer 300 waren.

Vrijdag was er opnieuw een schipbreuk toen een overvolle boot water begon te maken. Een schip van de Italiaanse marine kon 135 mensen redden, maar heeft ook 45 verdronkenen geborgen. Van dit schip worden nog tientallen opvarenden vermist.

In een week tijd zijn ongeveer 11.000 bootvluchtelingen opgepikt door de vele schepen in het Kanaal van Sicilië, tussen Libië en Sicilië. Volgens Matteo Salvini, leider van de anti-migratie- en anti-Europapartij Lega Nord, dreigt „een invasie”. Vanuit Japan, waar hij de G7 heeft bijgewoond, zei premier Renzi dat er geen sprake is van een noodtoestand en dat hij hoopt dat gesprekken met Afrikaanse landen en met Turkije zullen helpen de stroom migranten vanuit Libië, nu overwegend Afrikanen, in te perken.

    • Marc Leijendekker