Hoe Steven Kruijswijk zijn waarde opkrikte

De toekomst Je onderhandelingspositie is gunstig, als je vierde wordt in de Giro. Lotto-Jumbo gaat binnenkort met Steven Kruijswijk praten. Al is zijn seizoen net begonnen.

Steven Kruijswijk voor de 20ste etappe van de Giro d’Italia Foto ROBERT VOS/ANP, bewerking NRC

Toen Steven Kruijswijk vorige week zondag bijna de klimtijdrit naar Alpe di Siusi won en zijn leiding in het algemeen klassement van de Giro verstevigde, begon het speculeren. Journalisten stelden dagelijks voor en na de etappe dezelfde vragen. Wat als het zo zou blijven en Kruijswijk de eerste Nederlandse Giro-winnaar ooit zou worden? Aangenomen werd dat de topteams in het peloton voor hem in de rij zouden staan. Daar was hij helemaal niet mee bezig, zei hij desgevraagd, zijn ploegleiding evenmin.

Maar als een renner een grote ronde wint, stijgt zijn marktwaarde, ook als het tegen alle verwachtingen in gebeurt. Kruijswijk was al eens achtste en vorig jaar nog zevende in de Giro; de ronde daadwerkelijk winnen is voorbehouden aan de allergrootsten. En ook in het wielrennen geldt: ben je groot, dan verdien je veel geld.

Lotto-Jumbo behoort niet tot de grootste ploegen in het peloton. Met een jaarlijks budget van rond de 10 miljoen euro voor de wielertak is het een bescheiden team. Team Sky gaat richting 30 miljoen per jaar, Movistar en Astana spenderen zo’n 15 miljoen. Het werkt een beetje als in het voetbal: vermogende teams zijn in staat sterke renners aan te trekken en te behouden. Maar er gaat veel minder geld om dan in het voetbal.

Zondagochtend gaf Kruijswijk aan graag naar de olympische wegwedstrijd van Rio te willen

Voor Kruijswijk komen de aanbiedingen van andere ploegen eraan, al zouden dat er wellicht meer zijn geweest als hij het roze tot in Turijn had gedragen. Zijn contract loopt aan het eind van dit seizoen af en hij heeft gezegd dat hij een overstap naar een buitenlands team best ziet zitten.

Richard Plugge, directeur van Lotto-Jumbo, zei zondag bij de start van de laatste etappe in Cuneo dat het Russische Tinkoff, de ploeg die er na dit seizoen mee stopt, vorig jaar al stond te vissen toen Kruijswijk zevende werd na een daverende slotweek in de Giro. Plugge stond er zelf bij toen de ploegleiding kwam informeren. Van een transfer kwam het niet. „Tinkoff roept wel vaker wat en maakt het dan niet waar”, zei Plugge. „Wij hebben afgelopen winter al aangegeven dat we Steven graag bij de ploeg houden. We hebben gewacht met een aanbieding tot na de Giro. Dat hij hier vierde wordt, is gunstig van zijn kant bezien. We gaan de onderhandelingen binnenkort rustig hervatten.”

Ploegleider Addy Engels: „Ik zou geen andere ploeg kunnen noemen die hem net als wij als enige leider naar een grote ronde meenemen. Het is te makkelijk om te zeggen dat wij geen sterke ploeg om hem heen hebben gebouwd.”

Een stapje omhoog in de pikorde

Kruijswijk heeft met zijn sterke optreden – vijf dagen in het roze, hij reed de uiteindelijke winnaar Vincenzo Nibali herhaaldelijk uit het wiel – zijn naam in het peloton definitief gevestigd. En die van Lotto-Jumbo. Plugge zag de laatste dagen respect ontstaan voor zijn ploeg. „Je ziet dat we steeds meer ruimte kregen in het peloton. Het werd makkelijk om naar voren te rijden. Dat heeft alles met onze prestaties te maken.” Ploegleider Engels: „Bij zijn tegenstanders heeft Kruijswijk een stapje omhoog gemaakt in de pikorde, maar niet binnen onze ploeg. We hebben voor elke ronde een kopman. In de Giro is dat Steven. In de Tour zijn dat anderen.”

Wat moet Kruijswijk nu? Zijn seizoen is eigenlijk nog maar net begonnen. Zijn complete voorjaar was gericht op een topprestatie in de Giro. Dat is gelukt, hoewel de bittere nasmaak nu overheerst. Plek vier is evenwel historisch. Alleen Erik Breukink deed het beter in de Giro. De Tour de France rijdt Kruijswijk niet. Die komt te vroeg na deze Giro. Op 20 augustus rijdt hij zijn volgende grote ronde, de Vuelta, daar waar Tom Dumoulin vorig jaar tot de voorlaatste dag meedeed om de eindzege. Als Kruijswijk het niveau van de Giro weer haalt, ligt een hoge eindklassering in de lijn der verwachting.

Zondagochtend gaf de nummer vier van de Giro aan graag naar de olympische wegwedstrijd van Rio te willen, en aangezien het parcours ronduit moeilijk is, met ruim veertig kilometer bergop, lijkt het na zijn optreden in deze Giro logisch dat bondscoach Johan Lammerts hem selecteert. Kruijswijk zat al in zijn voorselectie. Lammerts maakt binnenkort zijn definitieve selectie van vier wielrenners bekend.