Great Barrier Reef sterft – sneller en sneller

Klimaat Een derde van de koralen van het Great Barrier Reef is al dood, concluderen Australische wetenschappers. Het grootste koraalrif ter wereld dreigt te bezwijken onder vervuiling, scheepvaart en klimaatverandering.

Een foto die in februari werd vrijgegeven door het Centre of Excellence for Coral Reef Studies (ARC).
Een foto die in februari werd vrijgegeven door het Centre of Excellence for Coral Reef Studies (ARC). Foto AP

Vorig jaar wist de regering van Australië te voorkomen dat het Groot Barrièrerif voor de noordoostelijke kust zou worden aangemerkt als ‘bedreigd werelderfgoed’. Er zou voor Unesco, de VN-organisatie die over het erfgoed waakt, genoeg aanleiding zijn geweest dat wel te doen. Australië bouwt aan zijn noordoostkust aan een gigantische steenkolenhaven, van waaruit kolen in steeds grotere schepen richting Azië gaan, soms dwars over het rif. Wetenschappers waarschuwen al jaren voor wat al die schepen aanrichten, door hun omvang en door de vervuiling.

Maar Australië is bang dat al te negatieve publiciteit het toerisme schaadt. Onderzoekers schatten dat het rif Australië jaarlijks rond de 10 miljard euro oplevert – en dat de komende tien jaar 300 tot 600 miljoen euro per jaar nodig is om de vervuiling te bestrijden.

Australië is bang dat negatieve publiciteit over het rif het toerisme aantast

Onlangs lukte het Australië volgens de Britse krant The Guardian opnieuw om het Groot Barrièrerif uit een Unesco-rapport te verwijderen. In het rapport worden de gevolgen van klimaatverandering voor het werelderfgoed in kaart gebracht. Opnieuw was er voldoende reden om het rif erin te zetten. De opwarming van het zeewater en de verzuring door de stijgende concentratie van kooldioxide in het water, tasten koralen ernstig aan. Zware cyclonen, die door klimaatverandering vaker voorkomen in het gebied, zorgen voor extra schade.

Onderzoekers van het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies van de James Cook universiteit in Australië concluderen nu dat 35 procent van alle koralen al dood is, vooral in het noordelijke deel. Deels komt dat door de extreme El Niño van dit jaar, waardoor het zeewater in het gebied extra opwarmt.

Het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies gaf deze vergelijking vrij:

Maar de wetenschappers waarschuwen vooral dat het rif, dat een gebied van 200.000 vierkante kilometer bestrijkt, door vervuiling en klimaatverandering zo kwetsbaar is, dat het niet veel meer kan hebben.

Waarom gaat het koraal zo achteruit? Een korte uitleg:

Lees het hele rapport hier: