‘Velponwalvis’ opgegraven in Antwerpen

Een fossiele walvis die gevonden is in de Antwerpse haven dankt zijn naam aan de lijm die het breekbare fossiel bij elkaar houdt. Fragilicetus velponi, zo heet voortaan de 6 tot 10 meter lange walvis die 5 miljoen jaar geleden in de Noordzee zwom.

„Velpon is een merknaam, en toch klinkt het als Latijn”, verklaart zijn ontdekker, de Belgische amateurpaleontoloog Mark Bosselaers. „En het is een dankbetuiging aan de lijm waarmee ik zoveel fossielen behandeld heb.” Paleontologen gebruiken acrylaatlijmen zoals Velpon, verdund met aceton of alcohol, om fossielen te impregneren.

Van Fragilicetus is een incomplete schedel gevonden. Daaraan is te zien dat het een soort is met primitieve trekken maar ook kenmerken van moderne vinvissen. Bosselaers, medewerker van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, beschreef de soort vorige week met een Italiaanse collega in Zoological Journal of the Linnean Society.

Bosselaers ontdekte de schedel bij opgravingen die het museum uitvoerde in de Antwerpse haven. Daar werd in 2003 een dok aangelegd. De schedel is echter in bezit van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. „Vanwege een verbouwing van het museum in Brussel kon ik het fossiel daar niet in de collectie deponeren. Omdat ik zag dat het bijzonder was, wilde ik niet dat het jaren bij mij thuis bleef liggen.”