Etnisch profileren gebeurt, ook als je Typhoon heet

Rapper Typhoon werd “voor de zoveelste keer” staande gehouden omdat zijn auto niet zou matchen met zijn profiel.

Typhoon wil met zijn Instagram-bericht een groter probleem in Nederland aankaarten.
Typhoon wil met zijn Instagram-bericht een groter probleem in Nederland aankaarten. Foto: Sander Koning / ANP

Als donker persoon door de politie staande worden gehouden vanwege je huidskleur; het gebeurde rapper Typhoon maandagavond in Zwolle. En het was niet voor het eerst, zo zegt hij zelf.

De rapper kreeg te horen dat zijn nieuwe auto niet matchte met zijn profiel. Dit fenomeen, dat ‘etnisch profileren’ wordt genoemd, heeft Typhoon al zo vaak gehoord als reden voor politiecontrole, dat hij er niet eens meer boos om wordt. Op Instagram geeft hij een uitgebreide reactie op het voorval:

🚨 Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo'n auto rijdt. De dienstdoende agent, (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevoordeeld was, en er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn. Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog 'bekend' en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet. Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest. Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL'se samenleving. Eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is. We zijn er nog lang niet! #etnischeprofilering #awereness #nederland #racisme #gelijkheid

A photo posted by Typhoon (@mctyphoon) on

De agent in kwestie gaf volgens de rapper toe dat hij bevooroordeeld was en dat hij er rekening mee hield dat de auto van drugsgeld kon zijn betaald. Met het delen van de gebeurtenis op sociale media wil Typhoon een groter probleem aankaarten:

“Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL’se samenleving.”

De politie zegt in een reactie dat het niet had mogen gebeuren, want etnisch profileren mag nooit een reden zijn om iemand staande te houden:

“Wij doen niet aan etnisch profileren. In dit geval heeft de agent in kwestie inderdaad gezegd dat huidskleur één van redenen is geweest voor het staande houden, maar dat zou niet mogen. Wij willen niet handelen op basis van onderbuikgevoelens, maar op basis van feiten.”

Later op de avond kwam de politie met een verklaring waarin wordt toegegeven dat besloten werd om de bestuurder te controleren “omdat ze de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden.” De politie zegt de situatie te betreuren en heeft excuses aangeboden aan de rapper.

Veel reacties

Het incident komt op een moment dat het racismedebat in Nederland sterk is verscherpt. Of het nu de discussie is rond Zwarte Piet of de racistische leuzen aan het adres van Sylvana Simons: een redelijke discussie over de aanwezigheid van racisme in Nederland blijkt moeilijk te realiseren.

Televisieprogramma EenVandaag besteedde maandag aandacht aan het probleem van ontkenning van racisme in Nederland. Volgens hoogleraar Gloria Wekker komt dat doordat Nederlanders zich door de kritiek in hun identiteit aangevallen voelen:

“Het wijdverbreide verhaal is dat de Nederlandse cultuur heel goed, open en tolerant is, en dat Nederlanders eerlijke mensen zijn die altijd tegen onderdrukking hebben gevochten. Dan is het meteen: nee dat is niet zo, want wij zijn heel open en tolerant.”

Dat het racismedebat in Nederland op volle toeren draait, blijkt wel uit het aantal reacties op het Instagram-bericht van Typhoon en op een verwijzende tweet: binnen enkele uren liketen 1,5 duizend mensen het bericht en werd Typhoon meer dan zeshonderd keer geretweet. Op Facebook schrijft PvdA-voorman Diederik Samsom boos en verdrietig te zijn: