Dumoulin toch van start in Tour de France

De Tour paste oorspronkelijk niet in de voorbereiding voor de olympische tijdrit, maar de vroege exit in de Giro heeft de plannen veranderd.

Tom Dumoulin in de roze leiderstrui van de Giro d'Italia.
Tom Dumoulin in de roze leiderstrui van de Giro d'Italia. Foto Luk Benies/AFP

Tom Dumoulin doet toch mee aan de Tour de France. In eerste instantie zou de Nederlander de Franse wielerronde laten lopen vanwege zijn voorbereiding voor de olympische tijdrit in Rio de Janeiro, maar zijn vroege exit in de Giro heeft de plannen veranderd.

Dat meldt Dumoulins ploeg Giant-Alpecin. Dumoulin pakte de roze leiderstrui in de Giro d’Italia door de proloog in Nederland te winnen en reed uiteindelijk zes dagen in het roze. Maar daarna moest Dumoulin de ronde al snel verlaten vanwege een blessure aan zijn zitvlak.

Lees ook over de successen van ‘Tom’, ‘Steven’, ‘Max’ en ‘Dafne’: Sporters die wij allemaal kunnen zijn (denken we)

Nu is volgens zijn ploeg een combinatie van twee wedstrijden - de Tour en het NK op de weg - samen met een hoogtestage, training en rust ideaal om Dumoulin voor te bereiden in Brazilië. Daar wil de renner goud pakken op de tijdrit. Wel zegt Giant-Alpecin dat de trainingsresultaten van hun kopman in juni doorslaggevend zullen zijn in het plan Dumoulin te laten starten in de Tour.

Enkele dagen geleden werd al bekend dat Dumoulin al bij de voorselectie van zijn Duitse wielerploeg voor de Tour zat. Maar omdat hij ook was opgenomen in de selectie voor de Ronde van Polen bleef tot vandaag onduidelijk wat Dumoulin ging doen. Wat de doelen van de Nederlander worden in de Tour is nog onbekend.