Kritiek op AfD-man om racistische uitspraak

Foto Reuters

Zélf reageerde de Duitse topvoetballer Jérôme Boateng gelaten. Maar in Duitsland stak gisteren een storm van verontwaardiging op, nadat de nestor van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland, vicevoorzitter Alexander Gauland, een uitspraak over Boateng had gedaan die moeilijk anders dan als racistisch gezien kan worden. „De mensen vinden hem als voetballer goed. Maar ze willen een Boateng niet als buurman hebben”, zei Gauland in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung over de international, die een Ghanese vader heeft en een Duitse moeder. „Het is treurig dat zoiets nog voorkomt”, reageerde de speler van Bayern München en de nationale selectie. De AfD is het afgelopen jaar sterk gegroeid door kritiek op de komst van grote aantallen vluchtelingen naar Duitsland. Ook vindt de partij dat de islam niet bij Duitsland hoort. Onder aanhangers van de AfD heerst volgens Gauland bezorgdheid dat „een geloof dat ons vreemd is, veel dominanter is dan de tradities van ons avondland”. Maar Boateng is een belijdend christen en opgegroeid in Duitsland. De voorzitter van de Duitse voetbalbond noemt de uitspraak van Gauland „domweg smakeloos”. Miljoenen mensen houden van de nationale ploeg „omdat ze is zoals ze is”. Hij noemt Boateng „voor veel jongeren een voorbeeld”. Minister van Justitie Maas (SPD) vindt Gaulands bewering „onacceptabel”.

Gauland ontkende later dat hij Boateng had beledigd. Hij vond juist, zei hij over de geboren Berlijner, dat „zijn integratie goed gelukt” is. AfD-leider Frauke Petry zei dat Gauland zich niet kon herinneren de uitspraak gedaan te hebben. Niettemin bood ze Boateng onafhankelijk van Gauland excuses aan „voor de indruk die is ontstaan”. Jonge supporters steunden de populaire speler zondag bij de vriendschappelijke wedstrijd Duitsland-Slowakije met een bord met de tekst: Jérôme, kom maar naast ons wonen. (NRC)