Dolores Leeuwin stopt bij het Sinterklaasjournaal

Na Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer stapt nu ook verslaggeefster Dolores Leeuwin op bij het Sinterklaasjournaal.

Leeuwin, een van de gezichten van het Sinterklaasjournaal, vindt dat de NTR te weinig doet om de pieten aan te passen.
Leeuwin, een van de gezichten van het Sinterklaasjournaal, vindt dat de NTR te weinig doet om de pieten aan te passen. Foto Sander Koning / ANP

Na Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer stapt nu ook Dolores Leeuwin, een van de gezichten van het Sinterklaasjournaal, op bij het Sinterklaasjournaal. Dat meldt opiniesite Joop. Leeuwin stond er niet meer achter en besloot daarom de samenwerking te verbreken.

In een interview met de Volkskrant sprak ze vorig jaar al over haar twijfels. Toen was ze ook al van mening dat de verandering te langzaam ging, maar nu besluit ze dan toch definitief te breken met het Sinterklaasjournaal.

Leeuwin vindt dat de NTR te weinig doet om de pieten aan te passen. Ze vindt dat er nu “stelselmatig een geluid wordt genegeerd”, zegt ze tegen de opiniesite.

“Ja, we hebben wel iets gedaan: de oorbellen zijn weg en er zijn roetpieten gekomen. Maar als ik naar de uitzendingen van vorig jaar kijk dan denk ik: het is nog steeds heel erg zwart. We waren toch op weg naar ontmantelen? Daar zie ik te weinig van terug.”

De NTR maakt een te makkelijke keuze

De presentatrice is van mening dat de NTR en het Sinterklaasjournaal een voortrekkersrol moeten hebben in het debat.

“Er is veel onwetendheid over wat erachter zit, en dit programma heeft zoveel kijkers dat we het er juist bespreekbaar in moeten maken. Ik denk dat als je de onwetendheid om kunt buigen door het gesprek écht aan te gaan, dat de discussie veel minder pijnlijk zou worden. Laten we dat samen doen. Nu vind ik dat de NTR geen keuze maakt, of in elk geval een te gemakkelijke keuze.”

De NTR reageert desgevraagd koel op het vertrek van Leeuwin. “Bij ons was het al bekend. Ze heeft een poos geleden al aangegeven dat ze twijfelde”, zegt een woordvoerder. “Iedere acteur is vrij om mee of niet mee te doen, maar we vinden het wel ontzettend jammer.”

Het Sinterklaasjournaal krijgt de afgelopen dagen veel kritiek op de rol van Zwarte Piet en de snelheid waarmee de omroep de piet aanpast. Na het vertrek van Van Muiswinkel en Myjer zonden ruim honderd schrijvers, acteurs en programmamakers een open brief aan de NTR. Daarin schreven ze dat het Sinterklaasjournaal een moreel kompas moet zijn en Zwarte Piet naar huis moet sturen. Maandag reageerden Paul Römer (algemeen directeur NTR) en Carel Kuyl (mediadirecteur NTR) op de open brief.

Lees hier de reactie van de directeuren van de NTR: Zwarte Piet vertrekt door open deur