Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media

Nederland hoort weer bij tien sterkste landen

Nederland is na dertien jaar afwezigheid weer terug in de top tien van meest concurrerende landen ter wereld die het prestigieuze Zwitserse onderzoeksinstituut IMD jaarlijks opstelt. Nederland is op de door Hong Kong aangevoerde ranglijst gestegen van de vijftiende naar de achtste plek, schrijft het Financieele Dagblad.

Volgens IMD-econoom José Caballero komt door het economische herstel, het gestegen vermogen van Nederlandse bedrijven om zich aan veranderende omstandigheden aan te passen en verbeterde infrastructuur. Wat dat laatste betreft gaat het niet alleen om klassieke infrastructuur zoals wegen, het spoor en stroomvoorziening, maar ook om internet, gezondheidszorg, onderwijs en wetenschap.

Dit is de complete top tien:

1. Hong Kong
2. Zwitserland
3. Verenigde Staten
4. Singapore
5. Zweden
6. Denemarken
7. Ierland
8. Nederland
9. Noorwegen
10. Canada

Als Nederland nog verder wil stijgen dan moeten overheid en bedrijfsleven fors meer investeren in research & development, moet de productiviteit omhoog en moet de arbeidsmarkt worden hervormd, zegt Caballero.

Hippe Engelse termen helpen beurskoers omhoog

Bedrijven die modieuze managementtermen als crowdsourcing, lean management en customer relationship management gebruiken behalen betere beursresultaten dan bedrijven die dat niet doen. Dat blijkt volgens De Volkskrant uit onderzoek van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.

Een bedrijf dat hip overkomt wordt door beleggingsanalisten hoger ingeschat, zegt onderzoeker Patrick Reinmoeller:

“Als bedrijven progressief overkomen, schept dat blijkbaar overdreven positieve verwachtingen voor de toekomstige winst per aandeel. De verschillen met andere bedrijven zijn significant te noemen.”

De populairste trendy managementtermen van dit moment zijn agile, crowdsourcing en big data, maar de onderzoekers hebben alleen gekeken naar modewoorden die de belangrijkste vijfhonderd beursfondsen in de VS gebruikten in de periode van 1992 tot 2008 en kwamen tot de volgende top vijf:

1. E-commerce
2. Outsourcing
3. Just-in-time
4. Lean management
5. Customer relationship management

Voorbeelden van bedrijven die volop hebben geprofiteerd van het gebruik van hippe termen zijn IBM, Hewlett-Packard, Apple, General Motors en Morgan Stanley.

Ton Heerts opent eerste ‘vakbondshuis’

Scheidend FNV-voorzitter Ton Heerts heeft in Nijmegen het eerste vakbondshuis geopend. Die huizen zijn volgens de FNV meer dan alleen een nieuwe naam op een bestaande FNV-locatie, want ze moeten een grote rol gaan spelen bij het aan de slag helpen van mensen zonder werk, schrijft De Telegraaf.

De FNV wil een coördinerende rol spelen bij de zoektocht naar nieuwe banen waar verder ook de werkgever, de UWV en de gemeente bij zijn betrokken. En daarnaast is het sowieso belangrijk lokaal aanwezig te zijn, zegt Heerts:

“Het is een plek waar leden en potentiële leden elkaar kunnen ontmoeten, en van waaruit we als het nodig is acties kunnen organiseren, maar ook van een plek waaruit we invloed willen uitoefenen op de inmiddels €15 miljard aan geld voor zorg en sociale voorzieningen die tegenwoordig decentraal via gemeentes gaan [...] Als bond moeten we daar bij zijn”