Cultuur

Disney had ook Alice Through the Looking Glass kunnen overslaan

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Er was een tijd dat bioscoopbezoekers geen genoeg konden krijgen van Johnny Depp. Die is allang voorbij. Veel van zijn films, zoals Black Mass, Mortdecai en Transcendence, flopten de afgelopen jaren. Zo ook Alice Through the Looking Glass, de opvolger van Disney’s Alice in Wonderland. In het lange Memorial Day Weekend sloegen bioscoopbezoekers de nieuwe film over massaal om te kijken naar het even zo slecht gerecenseerde X-Men: Apocalypse.

Waar Alice Through the Looking Glass maar 34,2 miljoen dollar ophaalde in de afgelopen vier dagen, deed X-Men de kassa rinkelen met 80 miljoen dollar in de VS (en meer dan honderd miljoen dollar internationaal). Het eerste Alice-deel haalde twee jaar geleden in het openingsweekend 116 miljoen dollar op. Alice Through the Looking Glass was de film die niemand wilde zien en Disney niet had hoeven maken, schrijft Forbes. Met het succes van en de opbrengsten uit Star Wars The Force Awakens, hitfilm Zootopia en de uiterst succesvolle Marvel-franchise had Disney niet in hoeven zetten op een flauw, weinig geïnspireerd en ‘niet origineel’ vervolg.

Maar of die slechte recensies de enige reden was voor het slecht openingsweekend van Alice Through the Looking Glass? Critici denken dat Depps slepende scheiding (tijdlijn) ook hiermee te maken heeft. De acteur zou zijn vrouw Amber Heard mishandeld hebben. Volgens Depp chanteert zij hem. Alice Through the Looking Glass is misschien niet de film die Disney had hoeven maken, dit is ook het soort pr waar het familiebedrijf zonder kan.

Stakers krijgen van Verizon wat ze willen

Na een kleine twee maanden staken krijgen Verizon-medewerkers volgens CNN eindelik wat ze willen: 3 procent opslag en een bonus van 1250 dollar. Al moeten ze de nieuwe CAO die vakbond Communications Workers of America voor hun onderhandelde wel ratificeren. Als het personeel dat doet dan zien zij hun loon de komende vier jaar verder stijgen met 11 procent, wordt de winst gedeeld met hen en worden 1400 nieuwe werknemers aangenomen om de werkdruk te verlagen.

Deze overeenkomst was niet makkelijk te sluiten. Amerikaanse minister van Werkgelegenheid Thomas Perez dwong de twee partijen aan tafel. De stakers - die vooral werken in de call centers en de divisie die verantwoordelijk is voor het glasvezelnetwerk van Verizon - wilden voorkomen dat hun banen naar het buitenland verhuisden. Het was de grootste staking in de geschiedenis van Verizon. Volgens het management zorgde de staking ervoor dat Verizon veel klanten verloor.

Burgeroorlog binnen Viacom

Het is hommeles bij Viacom, meldt Deadline. De bestuursleden van het mediaconglomeraat zijn bang dat grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter Sumner Redstone hen wil vervangen. Publiekelijk heeft de 93-jarige zakenman nog geen aanstalten gemaakt om dat te doen. Maar topman Frederic Salerno hing alvast de vuile was buiten en schreef een brief aan het gerechtshof in de staat Massachussettes waarin hij Redstone beschrijft als iemand die het mentaal niet meer zo goed op een rijtje heeft.

De afgelopen twee weken verving Redstone al Viacoms CEO Philippe Dauman en bestuurslid in de stichting die zijn aandelen in Viacom (en CBS Corp) beheert met mensen die nauwe banden hebben met zijn dochter Shari. De zakenman maakt zich namelijk klaar voor het moment dat hij niet meer in staat is zijn functies uit te voeren. Volgens Salerno wordt Redstone gemanipuleerd om zijn media-imperium over te dragen aan zijn dochter. Die zou een verkoop van een gedeelte van het conglomeraat aan concurrent Paramount Pictures willen blokkeren. Dat laat Salerno niet over zijn kant gaan:

“We will contest the purported removal if it comes, because we see that as our responsibility to the non-control shareholders of Viacom who own 90% of the equity of the company – and to the legacy of a man we greatly admire and consider a dear friend. We can do no less than try to make sure that the fates of Viacom, its majority equity holders and Sumner’s legacy are ably represented on their behalf and impartially decided by the courts.”