Taco Dibbits nieuwe directeur Rijksmuseum

Taco Dibbits (midden) tussen zijn voorganger Wim Pijbes (links) en Erik van Ginkel (rechts), de zakelijk directeur van het Rijksmuseum bij de twee Rembrandt-portretten Maerten Soolmans en Oopjen Coppit die het museum deelt met het Louvre. Bart Maat/ANP

Taco Dibbits (47) wordt per 15 juli de nieuwe hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Hij volgt Wim Pijbes op, die vertrekt naar het nieuwe private Museum Voorlinden van zakenman Joop van Caldenborgh.

Kunsthistoricus Dibbits stapte in 2002 over van veilinghuis Christie’s naar het Rijksmuseum en is daar sinds 2008 directeur collecties. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de Late Rembrandt-tentoonstelling in 2015 en Rembrandt en Caravaggio in 2006. Hij speelde een belangrijke rol bij aankopen, zoals het beeld de Bacchant van Adriaen de Vries en het dubbelportret Maerten en Oopjen van Rembrandt.

Favoriet

Dibbits gold sinds de aankondiging van het vertrek van Pijbes als een van de belangrijkste kandidaten en is favoriet bij het personeel. Namen van andere kandidaten die de ronde deden waren Emilie Gordenker (Mauritshuis), Axel Rüger (Van Gogh Museum) en Cathelijne Broers (Hermitage). In 2008, toen Pijbes als hoofddirecteur werd benoemd, had Dibbits ook al een gooi gedaan naar de functie.

„Hij is nu reeds een boegbeeld van het Rijksmuseum”, zegt voorzitter Jaap de Hoop Scheffer van de raad van toezicht. „Vanuit de inhoud gedreven is Taco bij uitstek in staat verder vorm te geven aan het proces van vernieuwing en ontwikkeling, noodzakelijk om de bezoeker van het museum steeds weer te inspireren en te verbazen.”

Minister Jet Bussemaker (Cultuur; PvdA) reageerde maandag kort na de aankondiging enthousiast op de benoeming van Dibbits, meldt persbureau ANP. Bussemaker leerde de kersverse directeur goed kennen tijdens de onderhandelingen over aankoop van het dubbelportret van Rembrandt . Bussemaker:

“De nieuwe directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, Taco Dibbits, wil zoveel mogelijk mensen, zowel kinderen als volwassenen, nieuwsgierig maken naar kunst en van kunst laten genieten. Dat streven juich ik van harte toe [...] Ik waardeer zijn vakkennis. Ook bijt hij zich met passie vast in dossiers.”

Twitter avatar MinOCW Ministerie van OCW Bussemaker: “Enthousiast over Dibbits. Vakman met passie, die kennis graag deelt met jong en oud. Ik wens hem veel succes!” #rijksmuseum