De zweep gaat weer over Iran. Leve de revolutie!

Dwars Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert en scheidt elke week de feiten van de hypes.

Tik ‘Iran’ in op Twitter en u krijgt een lijst van zweepslagen voor feestende studenten, gevangenisstraffen voor filmmakers en journalisten en annuleringen van concerten door de justitiële autoriteiten. Ik noem er maar een paar; de lijst is treurigmakend lang.


Stiekem heb ik ook weleens bij elkaar opgeteld: gematigde, althans pragmatische president, plus nucleair akkoord, dus internationaal in een wat rustiger vaarwater, plus nu een nieuw parlement dat een stuk minder radicaal is dan het vorige. Dat zou misschien langzaam de goede kant op kunnen gaan.

Maar tegelijk besefte ik dat deze gedachte puur op mijn wens berust. De werkelijkheid is dat de ideologische haviken alle grondwettelijke mogelijkheden hebben – via justitie bijvoorbeeld – om elke vooruitgang naar een wat vrijere samenleving te dwarsbomen. En die ook gebruiken.

Het vrijdaggebed op de universiteit van Teheran; op de voorgrond cadetten van het Iraanse leger.

Opperste leider ayatollah Ali Khamenei riep de nieuwe parlementariërs zaterdag op tot trouw aan de beginselen van de islamitische revolutie van 1979 en tot verzet tegen „westerse infiltratie”. „Het is uw revolutionaire en wettelijke plicht het parlement om te bouwen tot een bolwerk tegen de samenzweringen, charmes en schaamteloos excessieve eisen van de Arrogantie.” Ik vertaal even: ‘Arrogantie’ is gelijk buitenlandse overheersers, met name het Westen. ‘Westerse infiltratie’ of ‘westerse culturele invasie’ staat voor alles wat de leider en zijn factie niet bevalt. Denk daarbij niet zozeer aan McDonald’s-lookalikes, maar aan vrijheid van meningsuiting in al haar uitingen.

Ayatollah Ali Khamenei trekt ten strijde tegen ‘westerse infiltratie en arrogantie’

De verschrikkelijke staat van de economie, door toedoen van Khameneis vroegere favoriet Ahmadinejad en verergerd door internationale sancties, dwong Khamenei zijn nucleaire programma in te dammen. Maar niemand mag bedenken dat de binnenlandse orde ook op de schop kan. Leve de revolutie! Vandaar de steeds toenemende repressie die voor het effect ook breed wordt rondgebazuind.

Zo maakte justitie in Qazvin vorige week bekend te zijn binnengevallen in een particuliere villa waar ruim dertig mannelijke en halfnaakte – dat wil zeggen ongehoofddoekte – vrouwelijke studenten feestvierden. Ze werden tot 99 zweepslagen veroordeeld, en de straf werd binnen 24 uur voltrokken.

Twee musici en een filmmaker moeten zich volgens Amnesty International deze week bij de gevangenis melden om hun gevangenisstraf van drie jaar uit te zitten waartoe ze zijn veroordeeld wegens „belediging van het islamitische systeem”. Ze hadden muziek van Iraanse zangers in het buitenland verspreid. En een laatste voorbeeld (van vele): de veroordeling tot zestien jaar gevangenis, boven op de zes jaar die ze al uitzit, voor mensenrechtenactivist Narges Mohammadi. Onder andere voor haar rol in de campagne voor afschaffing van de doodstraf.

U bent vast ook weleens naar Iran geweest. Wat een leuk land, wat een leuke mensen. Wat jammer.