Beursgang verzekeraar ASR gepland op 10 juni

In eerste instantie brengt de Nederlandse staat 40 procent van de aandelen in ASR naar de beurs.

Het hoofdkantoor van verzekeraar ASR in Utrecht. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Nederlandse staat gaat verzekeraar ASR naar verwachting op 10 juni naar de beurs brengen. Dat meldt het NLFI, de stichting die namens minister Dijsselbloem van Financiën de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert.

Uit het prospectus blijkt dat de staat in eerste instantie een belang van maximaal 40 procent verkoopt. Dit komt neer op zo’n 60 miljoen aandelen, waarbij 5 miljoen aandelen zijn meegerekend die worden uitgegeven bij grote belangstelling.

De beoogde prijs per aandeel ASR ligt tussen de 18 en 22 euro, waardoor er naar verwachting 1,08 tot 1,32 miljard euro wordt opgehaald bij de beursgang. De waarde van alle aandelen zou volgens de prijs van de bandbreedte 2,7 tot 3,3 miljard euro zijn.

Analyse over beursgang: ASR op lastig moment naar de beurs

Waarom nu al naar de beurs?

Tijdens de zwartste uren van de kredietcrisis in 2008 kwam de Utrechtse verzekeraar voor 3,7 miljard euro als ‘bijvangst’ in handen van de staat, nadat de Nederlandse onderdelen van Fortis en ABN Amro werden genationaliseerd. NRC-economieredacteur Chris Hensen beaamt dat volgens de verwachting met de huidige richtprijs per aandeel er geen winst gemaakt gaat worden met de privatisering, “maar dat was ook niet het doel vooraf.”

“Sommigen zullen zich afvragen waarom Dijsselbloem niet heeft gewacht met de beursgangen van ABN Amro en ASR totdat er een gunstiger beleggingsklimaat aanbreekt en een privatisering meer kan opleveren. Het antwoord daarop: de staat belegt in principe niet, en heeft zich dus ook niet het doel gesteld om winst te maken met de privatisering. Minister Dijsselbloem liet weten het verlies ‘zo veel mogelijk’ te willen beperken. Hij voert als belangrijkste argument om door te pakken aan dat we in Nederland zo min mogelijk bedrijven in staatshanden moeten willen, omdat die de marktwerking verstoren.”

Wat de verkoop van ASR uiteindelijk gaat opleveren, hangt af van de koersontwikkeling na de beursgang. Met 2,2 miljoen klanten is ASR de vierde verzekeraar van Nederland.

Inschrijving dinsdag open

Zowel institutionele als particuliere beleggers kunnen zich inschrijven om aandelen ASR te kopen. Vanaf dinsdag kunnen particuliere beleggers zich melden. Zij mogen maximaal 225 aandelen kopen. Als er grote particuliere belangstelling is en er meer dan 6 miljoen aandelen worden verkocht, kan het maximumaantal verlaagd worden. De inschrijving voor particuliere beleggers sluit op 8 juni, die voor institutionele beleggers een dag later. Dan wordt ook de definitieve prijs per aandeel bekendgemaakt.

Kwartaalcijfers: ASR boekt winst

Tegelijk met het prospectus werden bij uitzondering ook de kwartaalcijfers van ASR bekendgemaakt. De verzekeraar boekte een nettoresultaat van 214 miljoen euro, een stijging van 30 miljoen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Het operationeel resultaat voor belasting kwam uit op 132 miljoen euro, een stijging van 4 miljoen euro.

De premie-inkomsten voor ASR bleven met 1,63 miljard euro stabiel (zelfde periode vorig jaar 1,65 miljard). Tegenvallende beleggingsopbrengsten werden in de eerste drie maanden van 2016 ruim gecompenseerd door een flinke pensioenmeevaller.