Vrees voor lot Nederlandse bergbeklimmer in Himalaya na missen van terugvlucht

Een Nederlandse bergbeklimmer wordt vermist in het Himalayagebergte in Nepal. De 35-jarige Christiaan Wilson had op 25 mei in het vliegtuig naar Nederland moeten zitten, maar checkte niet in voor die vlucht. Hierop heeft de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV), waarbij hij is aangesloten, alarm geslagen. De NKBV onderneemt deze maandag met lokale hulp een zoektocht, waarbij ook een helikopter wordt ingezet. Het laatste contact met de klimmer was op 15 mei, per satelliettelefoon. Volgens NKBV-directeur Robin Baks is het niet ongebruikelijk dat klimmers gedurende zo’n periode geen contact hebben. „Voor ons was het teken dat er iets mis was toen hij op 25 mei niet in het vliegtuig terug naar Nederland zat.”

Wilson wilde de 8.167 meter hoge berg Dhaulagiri beklimmen, op enkele honderden kilometers van de Mount Everest. Op die berg overleden deze maand drie klimmers, onder wie de Nederlander Eric Arnold.

Wilson wilde de beklimming voltooien met een vriend. Deze keerde op 4 mei terug naar de bewoonde wereld. Wilson ging daarop verder, maar kwam vanaf het basiskamp nooit aan bij een lodge waar hij zou overnachten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt van de vermissing op de hoogte te zijn en staat in contact met de familie en de Nepalese autoriteiten. (NRC)