‘Oud-topman van Volkswagen kreeg na vertrek nog tientallen miljoenen’

Autoconcern Volkswagen heeft voormalig topman Bernd Pischetsrieder na zijn vertrek in 2006 nog vijf jaar lang een miljoenensalaris doorbetaald, waar hij maar een of twee dagen per maand voor hoefde te werken. In totaal streek hij zo’n 50 miljoen euro op voor zijn diensten als adviseur. Dat heeft het Duitse blad Welt am Sonntag gemeld op basis van informatie van anonieme bronnen. Pischetsrieder was van 2002 tot en met 2006 topman van het Volkswagen-concern. Daarvoor was hij tussen 1993 en 1999 de hoogste baas bij concurrent BMW. Bij beide bedrijven moest hij voortijdig het veld ruimen wegens tegenvallende resultaten. Sinds hij bij Volkswagen is vertrokken, heeft de nu 68-jarige Duitser geen bestuursfuncties meer gehad. Pischetsrieder zou als adviseur bij Volkswagen ook de beschikking hebben gehad over een bedrijfsvliegtuig om vanuit zijn woonplaats in Beieren op en neer te reizen naar het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg. (ANP)