Basic-Fit wil 10 juni naar de beurs

De fitnessketen gebruikt de opbrengst van de beursgang onder meer om schulden af te lossen en meer sportscholen te openen.

Interieur van sportschool Basic-Fit. ANP / Jeroen Jumelet

Fitnessketen Basic-Fit is van plan om op 10 juni naar de Amsterdamse beurs te gaan. De beoogde introductieprijs per aandeel ligt tussen de 15 en 20 euro. De beursgang zou volgens het maandag gepubliceerde prospectus een prijskaartje van ongeveer 1 miljard euro krijgen. Dat komt overeen met eerdere schattingen.

Basic-Fit gebruikt de opbrengst van de beursgang om schulden af te lossen, nieuwe sportscholen te openen en meer naamsbekendheid te krijgen. De beursgang is geïnitieerd door de meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf: de Britse investeringsmaatschappij 3i, die ook winkelketen Action in handen heeft. Voor 110 miljoen euro nam het in 2013 een belang van 55 procent in Basic-Fit.

De sportschoolketen uit Hoofddorp wil in totaal 26,7 miljoen aandelen aanbieden. Die zijn goed voor een belang van een kleine 49 procent en een waarde van ten minste 400 miljoen euro. Bij grote interesse kunnen de banken tot 15 procent extra aandelen verkopen. Ongeveer 10 procent van de aandelen wordt gereserveerd voor particuliere beleggers.

De grootste fitnessketen

Basic-Fit werkt met een concept van ruime openingstijden en sporten voor weinig geld. De prijsvechter had in 2015 een omzet van 202 miljoen euro. Het bedrijf is met 140 sportscholen de grootste fitnessketen in Nederland. De nummer twee is Fit For Free met 77 sportscholen.

In heel Europa heeft het bedrijf meer dan een miljoen leden en 351 sportscholen. Basic-Fit zit naast in Nederland ook in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. De fitnessketen verwacht in 2016 tussen de 65 en 72 sportscholen te openen. Het openen van een fitnesscentrum kost volgens bestuursvoorzitter René Moos ongeveer een miljoen euro.

Eerder op maandag werd bekend dat verzekeraar ASR op dezelfde dag naar de beurs gaat. De Nederlandse staat verkoopt in eerste instantie 40 procent van de aandelen van ASR.